Yhdysvaltain oikeusministeriö haluaa estää jättilentoyhtiön synnyn

Oikeusministeriö katsoo, että American Airlinesin ja US Airwaysin fuusio vähentäisi kilpailua ja nostaisi lentolippujen hintoja.

Ulkomaat
American Airlinesin ja US Airwaysin lentokoneet vierekkäin Texasin kansainvälisellä lentokentällä.
American Airlinesin (vas.) ja US Airwaysin (oik.) lentokoneet vierekkäin Texasin kansainvälisellä lentokentällä.Ralph Lauer / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeriö on jättänyt oikeuteen haasteen, jolla se pyrkii estämään lentoyhtiöiden American Airlinesin ja US Airwaysin yhdistymisen. Ministeriön mukaan lentoyhtiöiden yhdistyminen aiheuttaisi huomattavaa haittaa amerikkalaiskuluttajille nousevien hintojen ja maksujen muodossa.

Oikeusministeriö toteaa kartellikanteessa, että American Airlinesin ja US Airwaysin yhdistyminen vähentäisi kilpailua monilta lentoreiteiltä. Esimerkiksi pääkaupunkia Washingtonia lähimpänä olevan Reagan National Airport -kentän nousu- ja laskeutumisajoista 69 prosenttia olisi jättiyhtiön hallinnassa. Lisäksi ministeriö on huolestunut siitä, että fuusion toteutuminen johtaisi siihen, että neljä lentoyhtiötä hallitsisi yli 80 prosenttia Yhdysvaltain lentoliikenteestä

American Airlines ja US Airways ilmoittivat yhdistymisaikeistaan helmikuussa. Euroopan unioini hyväksyi lentoyhtiöiden fuusion reilu viikko sitten, kun ne suostuivat luopumaan joistakin nousu- ja laskeutumisajoista Lontoon Heathrow'n ja Philadelphian lentokentillä.

Kummankin lentoyhtiön osakkeen arvo putosi kartellikanteen jälkeen. Yhtiöt eivät ole kommentoineet oikeusministeriön kannetta.

Lähteet: AP, Reuters