Tampereen lennonjohtajia estettiin palaamasta töihin – "ei mitään vaikutusta"

Työnantajapuoli syyllistyy laittomaan työsulkuun, Suomen lennonjohtajien yhdistyksen puheenjohtaja Sami Fabritius sanoo. Palvelualojen työnantajaliiton PALTA:n varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan kyseessä on normaali toimenpide, sillä työntekijät kieltäytyvät tekemästä sovittuja työtehtäviä.

Kotimaa
Kyltti, jossa Suomen aluelennonjohdon tekstit ja Finavian logot vierekkäin.
Yle

Osaa Tampereen aluelennonjohdossa työskentelevistä lennonjohtajista on kielletty palaamasta töihin, palvelualojen työnantajaliitto PALTA ja Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY kertovat.

SLJY:n puheenjohtajan Sami Fabritiuksen mukaan työnantajapuoli syyllistyy näin laittomaan työsulkuun.

Palvelualojen työnantajaliiton PALTA:n varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan kyseessä on normaali toimenpide, sillä työntekijät kieltäytyvät tekemästä sovittuja työtehtäviä.

- Työnantajapuoli ei ole julistanut työsulkua, eikä myöskään Finavian toimissa ole kyse työsulusta. Lennonjohtajat ovat aloittaneet aiemmin uhkaamansa työtaistelutoimenpiteen kieltäytymällä tietyistä työtehtävistä, ja silloin kun ei tehdä työsopimuksen mukaisia tehtäviä, niin myöskään työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa tai pitää tällaisia työntekijöitä työpaikalla, Aarto sanoo.

Toimet koskevat noin 20–50 lennonjohtajaa, jotka tekevät perustyön ohella lisätehtäviä. Osa lennonjohtajista päästettiin töihin, Sami Fabritius sanoo. Aluelennonjohdossa on töissä yhteensä noin 70 lennonjohtajaa.

Suomen lentokenttiä ylläpitävän Finavian mukaan työtaistelutoimet eivät vaikuta lentoliikenteeseen, eivätkä muuhunkaan Finavian toimintaan.

Kyseessä on viimeisin käänne Tampereen aluelennonjohtoa koskevassa kiistassa. SLJY vastustaa aluelennonjohdon siirtoa Tampereelta Vantaalle. Valtakunnansovittelijan sijaisen Leo Suomaan johtama sovitteluprosessi lennonjohtajien ja heidän työnantajansa välillä keskeytyi maanantaina. Työtaistelutoimien kestosta ei ole toistaiseksi tietoa.