1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Öljy-yhtiö BP haastaa Yhdysvallat oikeuteen sopimuskiellon vuoksi

Yhtiön mukaan Yhdysvaltojen ympäristöviranomaiset ylittivät valtuutensa ja käyttivät valtaansa väärin päättäessään, että BP pitää jättää uusien sopimusten ulkopuolelle.

Brittiläinen öljy-yhtiö BP on haastanut Yhdysvaltain hallituksen oikeuteen, koska se ei ole ottanut yhtiötä huomioon uusia sopimuksia tehdessään Meksikonlahden vuoden 2010 öljyvuodon jälkeen.

Yhtiön mukaan Yhdysvaltojen ympäristöviranomaiset ovat ylittäneet valtuutensa ja käyttäneet valtaansa väärin päättäessään, että BP pitää jättää uusien sopimusten ulkopuolelle.

Öljy-yhtiön mukaan ympäristöviranomaiset ovat torpanneet kolmesti yhtiön mahdollisuudet saada uusia sopimuksia juuri, kun se oli pääsemässä sopuun muun muassa öljynporausoikeuksista.

BP:n haasteen mukaan viranomaiset eivät ole edes yrittäneet selittää, miksi sopimusten torjuminen heidän mielestään suojelee yleistä etua. Torjunnassa ei ole otettu huomioon runsaita todisteita BP:n nykyisestä luotettavuudesta, BP sanoo.

Yhtiön mukaan se kärsii korvaamattomia haittoja, jos kieltoa ei kumota.

BP:n Deepwater Horizon -öljynporauslautalla räjähti Meksikonlahdella huhtikuussa 2010. Turmassa kuoli 11 työntekijää. Öljyvuoto kesti heinäkuulle saakka, ja tuona aikana mereen valui lähes viisi miljoonaa barrelia öljyä.