Finavia on käännyttänyt aluelennonjohtajia työpaikalta

Otteet ovat koventuneet Tampereen aluelennonjohdon työkiistassa. Työntekijäyhdistys aloitti tiistaina työtaistelun, jossa Tampereen aluelennonjohtajat kieltäytyvät lisätehtävistä. Työnantaja puolestaan on estänyt osaa työntekijöistä pääsemästä työpaikalleen. Myös palkanmaksu on katkaistu.

Kotimaa
Lennonjohtajia työssään Tampereen lennonvarmistuskeskuksessa.
Lennonjohtajia työssään Tampereen lennonvarmistuskeskuksessa.Yle

Finavia esti keskiviikkona aluelennonjohtajia pääsemästä työpaikalleen. Esimerkiksi Tampereen aluelennonjohtokeskukseen aamulla kuudeksi töihin mennyt luottamusmies Veli-Matti Mettomäki käännytettiin ovelta.

- Siellä oli lennonjohdon päällikkö minua vastassa ja kysyi, aionko tuurata vuoron esimiestä vuoroni aikana. Sanoin, etten aio, koska minulla on aivan normaali operatiivinen vuoro, johon ei kuulu vuoron esimiehen tuuraaminen eikä hänen työnsä tekeminen sen vuoron aikana, Mettomäki kuvailee aamun tapahtumia.

- Lennonjohdon päällikkö sanoi silloin minulle, että tämä on selvä – kieltäydyt työstä ja kyseessä on lakko, joten joudut poistumaan työpaikalta ja palkanmaksu loppuu tähän.

Päätös tuntui Mettomäen mielestä varsin kovalta. Kieltäytyminen esimiestehtävistä liittyi lennonjohtajien ammattiliiton etukäteen ilmoittamaan ylitöistä kieltäytymiseen.

Työsulultahan tämä kuulostaa, mutta työpaikalta saamassani lapussa sanotaan, että olen lakossa.

Veli-Matti Mettomäki

- Juuri tästä oli kysymys, eli SLY:n päätöksen mukaisesti me emme tee mitään oto-tehtäviä eli ylimääräisiä tehtäviä, Mettomäki muistuttaa.

- Ainoastaan lennonjohtajien tehtäviä, koska muun muassa meidän työsopimuksessa lukee, että olemme ainoastaan lennonjohtajia.

Palvelualojen työnantajaliitto kiistää, että kyseessä olisi työsulku.

- Työsulultahan tämä kuulostaa, mutta työpaikalta saamassani lapussa sanotaan, että olen lakossa, Mettomäki kummastelee.

Aamulla varhain oli vielä epäselvää, mihin toimiin lennonjohtajien ammattiliitto seuraavaksi ryhtyy.