Aasit ja laamat turvaavat lentoliikennettä Chicagossa

Nelijalkaiset ruohonleikkurit pääsevät kivikoihin ja rinteisiin, joihin mekaanisilla laitteilla ei ole asiaa. Lyhyeksi rouskutettu ruohikko parantaa lentokentän turvallisuutta, viranomaiset laskeskelevat.

Ulkomaat

Yhdelle maailman vilkkaimmista lentokentistä on tuotu vuohia, lampaita, aaseja ja laamoja turvaamaan lentoliikennettä. Nelijalkainen työväki rouskuttaa ruohoa Chicagon O'Haren lentokentällä, minkä on määrä viedä ruoka ja piilopaikat pieniltä jyrsijöiltä ja lopettaa haukkojen ja muiden petolintujen vierailut kentällä lentoja vaarantamassa.

Isojen ja tarpeen tullen kiukkuisten laamojen ja aasien toisena tehtävänä on suojella kääpiövuohia ja lampaita lähimetsien kojooteilta.

O'Harea ympäröiviä 3 200 hehtaarin ruohikoita on pidetty kurissa kasvimyrkyillä ja ruohonleikkureilla. Kumpuilevassa ja kivisessä maastossa on kuitenkin paikkoja, jonne koneilla ei ole asiaa. Lisäksi koneellinen leikkaus kuluttaa alueita enemmän kuin eläimet.

Hanke, johon on saatu kumppaniksi paikallinen ravintola, on sangen edullinen, kertoo Rosemarie Andolino lentokenttää hallinnoivasta yhtiöstä. Ravintolalla on omiakin vuohia, joiden antama maito jalostetaan juustoksi.

Kentän eläimet saavat vettä O'Haren omalta palokunnalta, ja yöksi ne hätistetään asuntovaunuun, joka on tuotu kentän laidalle karjasuojaksi. Kun tuulisena kaupunkina tunnetun Chicagon talvi käy liian kylmäksi, lauma lomailee eläinsuojelujärjestön tiloissa, joista useimmat ovat peräisinkin.

O'Hare-karitsa ei piittaa jylinästä

Vielä ei ole selvää, kuinka suuri vaikutus 25 elävällä ruohonleikkurilla on. Ainakaan niitä ei voida päästää lähellekään kiitoratoja, ja oman turvallisuutensa takia ne pidetään pois myös muilta liikennealueilta. Jos tulokset muualla ovat hyviä, laumaa aiotaan kasvattaa.

Kahden ensimmäisen viikon aikana on jo selvinnyt, etteivät otukset lotkauta korvaansakaan lentoliikenteen jyrinälle. Tuorein tulokas, tällä viikolla syntynyt lampaankaritsa, imee emänsä nisää kaikessa rauhassa, vaikka koneet jylistävät lähietäisyydellä, kertoo eläinten hoitaja. Karitsalle on annettu nimeksi O'Hare.

Vastaavia ohjelmia lentokenttien ruohikkojen hallitsemiseksi on kokeiltu Seattlessa, San Franciscossa ja Atlantassa, kertoo Chicago Tribune -lehti.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus