1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katainen pitää kuljetustukea "varsin toimivana"

Pitkiä kuljetusmatkoja kompensoiva kuljetustuki hyödyttää itä- ja pohjoissuomalaisia yrityksiä. Pääministeri Jyrki Katainen pitää tukea tärkeänä, mutta ei suoraan lupaa sille jatkoa.

Kotimaan uutiset
Pääministeri Jyrki Katainen Joensuun yleisötilaisuudessa.
Sari Jormanainen / Yle

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) pitää yrityksille myönnettävää kuljetustukea varsin toimivana käytäntönä. Kuljetustuki kompensoi yrityksen sijainnista johtuvia kuljetusmatkoja, jotka ovat erityisen pitkät Itä- ja Pohjois-Suomessa.

- Kuljetustuki on ollut ihan kohtuullisen hyvä tukimuoto muutamille yrityksille, järvistä johtuen käytännössä. Sitä on ollut monesti vaikea ymmärtää, minkä takia Suomessa kuljetustukea tarvitaan, mutta kyllä se vain maantieteen repaleisuudesta johtuen on ollut ihan tärkeä elementti.

- Välillä kuljetustuki on loppunut kesken, mutta se on taas rahakysymys. Instrumenttina se on varsin toimiva, sanoo Katainen.

Polttoaineveron kiristys hirvittää idässä ja pohjoisessa

Valtiovarainministeriö kaavailee nostavansa polttoaineveroa, mikä tuntuisi sekin pitkien välimatkojen Itä- ja Pohjois-Suomessa. Vaikutukset ulottuisivat työajoihin, julkiseen liikenteeseen ja tavaraliikenteeseen.

Minkälaisia terveisiä hallitus antaa pitkien välimatkojen maakuntiin?

- Oikeastaan sama terveinen mikä kaikkialle, eli taloustilanne on sellainen, että meidän pitää tehdä tasapainottamistoimia ja se aina koskettaa niitä, jotka ajavat paljon. Taas sitten jotkin muut leikkaukset ja veronkorotukset koskevat toisia ihmisiä.

Onneksi asunnot ovat idässä kuitenkin huomattavasti edullisempia, vaikka sitten liikkua pitääkin vähän enemmän.

Jyrki Katainen

- Jos vertaa vaikkapa Etelä-Suomen ja Itä-Suomen ihmisten tuloja, menoja ja veroja, niin ehkä voisi sitten sen lohdutuksen kuitenkin sanoa, että onneksi asunnot ovat idässä kuitenkin huomattavasti edullisempia, vaikka sitten liikkua pitääkin vähän enemmän, toteaa Katainen.

Kokoomusministerit ovat keskiviikkona kesäkokouksessa Joensuussa. Torstaina vierailukohteena on Kuopio.

Lue seuraavaksi