1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yrittäjyyden alku on ideassa ja innostuksessa

Pahimmillaan yrityksen liiketoimintasuunnitelma luo yrittäjälle tunteen, että homma on hallussa, vaikka toiminta junnaa paikallaan. Päätökset pitää tehdä itse, eikä niitä voi ulkoistaa pakolliseen paperityöhön. Monia asioita ei voi muuttaa, mutta asenteen on oltava yrittäjällä kohdillaan.

Kotimaan uutiset
Kouta-laiva on kiinnitettynä laituriin. Olli Leppänen seisoo laivan etukannella.
Yle / Mira Päätalo

Kajaanilainen Ollis Leppänen hyppäsi yrittäjäkentälle nuorena miehenä, ja nyt vuosikymmen myöhemmin Leppäsen yrittäjyysvalmentamiseen keskittyvä yritystoiminta on levinnyt Kainuun ulkopuolelle. Leppänen kannustaa kokeilemaan liikeideaa ennen varsinaisen yritystoiminnan alkua.

- Reilun kymmenen vuoden ajan olen tehnyt töitä aloittavien yrittäjien kanssa ympäri Suomea. Eniten on jäänyt vaivaamaan päätöksenteon ulkoistaminen paperiin. Päätökset pitää tehdä itse ja ryhtyä tekemään eikä yrittää hioa juttuaan kristallinkirkkaaksi heti, Leppänen vinkkaa.

Leppänen on kirjoittanut ajatuksistaan kirjan Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin (siirryt toiseen palveluun), ja Leppäsen mielestä on tärkeää pitää kiinni haaveista ja unelmista.

- Kun mietitään yritystoiminnan aloittamista siinä vaiheessa liiketoimintasuunnitelma on turha ja raskas. Toimintasuunnitelmalle on tarvetta, kun lähtee kansainväliseen bisnekseen tai rakentaa jotain, mihin pitää investoida isosti. On hyvä olla laskelmia ja suunnitelmia, mutta niitä ennen on täytynyt tehdä päätös: lähteekö kokeilemaan, onko minusta yrittäjäksi.

"Usko omaan juttuun"

- Yrittäjyysvalmentajana on vuosien aikana oppinut, ettei yrittäjyys näy naamasta, Leppänen pohtii omia havaintojaan.

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin -kirja netissä.
www.liiketoimintasuunnitelmaroskakoriin.fi

Yrittäjyysvalmentaja on kohdannut ihmisiä, jotka ovat lähteneet hetken mielijohteesta yrittäjäksi. Heillä on ollut utopia siitä, että nyt yrittäjänä on paljon helppoa eikä tarvitse tehdä paljon töitä.

- Oma yritys ei ole lottovoitto. Jos haluaa miljonääriksi, on löydettävä muita keinoja, mistä miljoonan saa. Yrittäminen vaatii työntekoa ja itsensä likoon pistämistä. Yrittäjyyshypettäjänä olen halunnut herättää ihmisiä kokeilemaan ja tunnistamaan yrittäjyyden vaatimukset.

Jollakulla tulevalla yrittäjällä voi olla pomminvarma liikeidea, mutta rahoitus puuttuu.

- Idea pitää testata ja kokeilla ensin. Pitää löytää aina pienin mahdollinen tapa selvittää, onko liikeidealle tarvetta ja mistä asiakkaat löytyvät. Jos pystyy selvittämään markkinapotentiaalia ja mahdollisia asiakkaita, on helpompaa saada rahaa. Omaan juttuun täytyy uskoa ja olla näyttöä, että ideassa on bisneksen alku. Sitten kyllä rahoitusta saa pankista ja Finnverasta.

Joustavuus ja ketteryys valttia myös yrittäjyydessä

Suomessa yrityksen perustaminen on yksinkertaista, mutta arjen pyörittämisessä on omat haasteensa. Vaikka valtiovaltakin rohkaisee kansalaisia lähtemään yrittäjäksi, on kynnys korkea.

- Täytyy tehdä pienimuotoinen demo, prototyyppi tai näytekappale omasta jutusta. On järkevää kiertää asiakkaiden luona selvittämässä tarpeita. Pienten kokeilujen kautta pystyy saamaan varmuutta, ettei lähde suin päin lainanottoon, auton ja toimitilojen hankintaan. Kannattaa lähteä liikkeelle siten, että asiakkaita on jo valmiiksi olemassa, Leppänen kannustaa.

Yhä enemmän lähdetään liikkeelle asiakkaan tarpeista. Oma osaaminen ja vahvuudet on tunnistettava.

Ollis Leppänen

Perinteisissä liiketoimintasuunnitelmissa esitetään tietty malli ja prosessi, jonka mukaan edetään, uusissa start up -jutuissa puhutaan joustavasta, ketterästä kehittämisestä. Yrittäjä Ollis Leppänen painottaa yrittäjän henkilökohtaista näkökulmaa.

- Kaikki lähtee tuotteista ja palveluista. Yhä enemmän lähdetään liikkeelle asiakkaan tarpeista. Oma osaaminen ja vahvuudet on tunnistettava.

Yrittäjyyden yksi este on liiallinen tietoisuus toiminnan sudenkuopista ja miinakentästä. Tieto vähentää rohkeutta.

- Olen toiminut kolmetoista vuotta yrittäjänä. Alussa en tiennyt yhtään mitään, mutta se pakotti keskittymään olennaiseen: tekemiseen ja myymiseen. Positiivinen yrittäjyyshenki on hyvästä.

Erikoistuminen voi kannattaa

Yrittäjän on itsensä lisäksi vakuutettava rahoittajat ja muut yhteistyökumppanit.

- Eri tahoille pelkkä mutu-tuntuma ja idea ei riitä. Kun on valmiina muutamia alustavia asiakaskontakteja ja tuntumaa markkinasta: millä alueella ja mistä asiakkaat tulevat, paljonko ovat valmiita maksamaan, pystyy vakuuttamaan rahoittajat idean toimivuudesta käytännössä.

Yrittäjät uupuvat ja väsyvät. Kesälomaakaan ei ole samoin kuin työntekijän asemassa.

- Pienyrittäjänä pitää olla valmis tekemään pitkää päivää eikä kannata alkaa laskea tuntipalkkaa. Kasvuun tarvitaan tahtoa ja halua. Pelkällä yksinpuurtamisella on kasvua vaikea löytää.

Ollis Leppänen tunnustaa, että yrityksen toimialakin vaikuttaa kasvuun.

- Jos yrittäjä haluaa pärjätä, kannattaa rohkeasti erikoistua pieneenkiin siivuun alallaan. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa yritys erikoistui hitsausalan laatukoulutusten järjestämiseen. 1990-luvun laman aikaan he keskittyivät yhteen juttuun ja nyt on kaksikymmentä vuotta pyöritetty pientä ja kannattavaa bisnestä, Leppänen kertoo.

Lue seuraavaksi