Ars Fennica -palkinto tanskalaiselle Jeppe Heinille

Vuoden 2013 Ars Fennica –palkinto on luovutettu tanskalaiselle kuvataiteilija Jeppe Heinille. Palkinto jaettiin nyt 20. kertaa. 40 000 euron kuvataidepalkinto on Suomen suurin.

kulttuuri
Jeppe Heinin Mobile Mobile -teos vuodelta 2010.
Jeppe Heinin Mobile Mobile -teos vuodelta 2010. Teokseen kuuluu neljä kaksipuoleista peiliä, jotka pyörivät hitaasti oman akselinsa ympäri. Peilit pyörivät samaan aikaan myös yhdessä ja niiden pyörimisenergia syntyy teokseen yhdistetyn polkupyörän avulla.Jeppe Hein

Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saajaksi valikoitui tanskalainen kuvanveistäjä Jeppe Hein. Palkinnon saajan valitsi viiden ehdokkaan joukosta japanilainen taideasiantuntija Akiko Miki.

40 000 euron suuruisen rahapalkinnon lisäksi Ars Fennica sisältää näyttelyn Amos Andersonin museossa Helsingissä sekä taiteilijan tuotannosta näyttelyn yhteydessä julkaistavan e-kirjan.

Vuonna 1974 Kööpenhaminassa syntynyt kuvanveistäjä Jeppe Hein on jo ennestään laajalti tunnettu veistoksistaan ja installaatioistaan, joita on ollut esillä museoissa, mittavissa kansainvälisissä näyttelyissä ja julkisissa ulkotiloissa. Heinin teokset ovat usein muodoltaan minimalistisia, ja niiden mekaniikka aktivoituu katsojan läsnäolosta, jolloin syntyy yllättävä ja hämmentävä tilanne.

Ars Fennica 2013 -voittaja Jeppe Hein.
Ars Fennica 2013 -voittaja Jeppe Hein.Ars Fennica

Monet Heinin viimeaikaisista teoksista ja projekteista tutkivat onnen tunteita.

Taiteen tekemisen lisäksi Jeppe Hein on myös muun muassa perustanut Kööpenhaminaan Karriere – kahvila-baarin, jossa on kansainvälisten taiteilijoiden teoksia.