1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen parhaat vetouistelijat tulevat Pohjois-Karjalasta

Pohjoiskarjalaiset ovat tällä hetkellä Suomen parhaita vetouistelijoita. Joensuulaiset urheilukalastajat nappasivat Iisalmen ympäristössä elokuun toisena viikonloppuna pidetyissä vetouistelun SM-kisoissa kaksoisvoiton. Kultaa vei Tommi Kinnusen kipparoima venekunta ja hopeaa otti Jarkko Käyhkön venekunta. Kaksipäiväiseen kilpailuun osallistui noin 150 venekuntaa.

luonto
Vetouistelun joensuulaiset Suomen mestarit 2013 Jari Lautanen (vas.), Tommi Kinnunen ja Mika Sorjonen.
Kalaklubi Iisalmi

Vetouistelun valtikka on Suomessa tällä hetkellä tiukasti pohjoiskarjalaisten urheilukalastajien käsissä.

Joensuulaiset venekunnat nappasivat Iisalmen ympäristössä Ylä-Savossa elokuun toisena viikonloppuna pidetyissä vetouistelun SM-kisoissa kaksoisvoiton.

Kullan vei joensuulaisen Tommi Kinnusen kipparoima venekunta, johon kuuluivat Mika Sorjonen ja Jari Lautanen. Hopean ottivat Jarkko Käyhkö ja Juha Oinonen.

Kinnusen venekunta keräsi yhteensä 95 750 pistettä. Käyhkön venekunta saalisti noin 11 000 pistettä vähemmän.

Suomen mestaruus ratkaistiin Poroveden kalastusalueella neljällä eri järvellä: Nerkoonjärvellä, Haapajärvellä, Iso-Iijärvellä ja Porovedellä. Kilpailualueen kokonaispinta-ala oli noin 7 000 hehtaaria.

Kisakeskus sijaitsi kivenheiton päässä torilta, Iisalmen satamassa. Suomen mestaruudesta kilpaili noin 150 venekuntaa.

Kisat järjestänyt Kalaklubi Iisalmi suunnittelee jo seuraavia isoja uistelukisoja samaiselle alueelle ensi kesäkuun alkuun.

Kuhat neljässä metrissä

Suomen mestaruuden vieneen venekunnan kippari Tommi Kinnunen on yllättänyt voitosta. Kinnusella ei ole vielä ainuttakaan uistelucupin osakilpailuvoittoa meriittilistallaan, mutta kun mies pääsee ensimmäistä kertaa SM-kisoihin, tulee heti kultaa.

Menestys ei kuitenkaan ollut mikään onnenkantamoinen. Kinnusen porukka kävi ottamassa tuntumaa tulevien SM-kisojen vesiin jo kesäkuussa Savonia Cupissa. Treenit jatkuivat kolmatta päivää ennen kilpailun h-hetkeä. Venekunta valitsi kilpailun lähtöpaikakseen Poroveden.

Juuri ennen kisoja alkoi vesisade ja myräkkä, joka ajoi rantakaislikon reunassa olleet kuhat syvempään veteen - ei kuitenkaan 7-8 metriin, josta moni kilpakumppani niitä etsi.

- Löysimme kuhat neljän metrin syvyydestä pohjasta. Noin kiloista kuhaa nousi heti ensimmäisenä päivänä parikymmentä kiloa, Tommi Kinnunen kertoo.

"Nyt on tyhjä olo"

Maineen ja kunnian sekä komeiden pokaalien lisäksi voittajat saivat palkinnoksi opastetun merikalastusmatkan Norjan vesille. Näillä näkymin matka toteutuu ensi kevätkesällä.

Pohjoiskarjalaisten kaksoisvoitto on kova ja historiallinen juttu maamme urheilukalastajien piirissä. Edellisen mestaruudet ovat tulleet maakuntaan 2000-luvun alussa ja 1990-luvun puolivälissä.

- Nyt voitto tuli yllättäen ensimmäisellä yrityksellä. Mitä nyt, kun alan harrastajan suurin toive on toteutunut? On tyhjä olo, mestari huokaa.

Tommi Kinnunen kertoo, että alkuviikosta ei ole tullut vilkaistua edes sääennustuksia. Normaalisti urheilukalastaja seuraa jatkuvasti silmä tarkkana ennustuksia ja säätutkaa, ja mieli halajaa vesille.

Mutta uistelukautta on vielä jäljellä, joten Suomen mestarit nähdään varmasti loppukesän cupeissa.

Lue seuraavaksi