Itsetehty makusuola viilettää keittiötrendien aallonharjalla

Kotikokki yltää keittiötaikurin maineeseen, kun muistaa mainita miten hienot yrtti- ja sienisuolat tuli tämän sesongin aikana tehneeksi. Sienten ja merisuolan liitosta tulee suola, jota ei löydy kenenkään muun keittiöstä kuin sinun omastasi.

Eija Loisa toi töihin maisteltavaksi kotipihan karviaisia. Kuva: Satu Haapanen / Yle

Ruoanlaitto ja varsinkin säilöntä ovat Etelä-Savon ammattiopiston ravintola Innon salivastaava Eija Loisa intohimo kotona. Hän tekee perinteiset hillot ja mehut ja etikkasäilykkeet, mutta kokeilee silloin tällöin jotakin muutakin. Lähivuosien eksoottisia kokeiluja on ollut esimerkiksi kuusenkerkkäsiirappi. Omat yrttisuolat hän on tehnyt jo muutamana vuotena.

Kuusenkerkkäsiirappi on amatöörille vähän epäilyttävä aine. Mihin sitä voi käyttää?

- Joku käyttää hunajan tapaan kuumaan veteen liuotettuna flunssalääkkeenä, joku toinen liruttelee sitä jäätelöannoksen päälle, Eija Loisa vastaa.

Hämähäkinverkot pois yrttikimpuista

Marjojen ja kasvisten C-vitamiinit säilyvät hyvin pakastuksessa, mutta muitakin menetelmiä on. Perinteiset hilloamiset, mehustamiset ja etikkasäilönnät saavat Eija Loisan keittiössä rinnalleen myös kuivattamisen. Kuivuria ei ole pakko ostaa kotiin.

- Kuivureihin mahtuu aika vähän tuotteita kerrallaan ja kuivattaminen vie aikaa. Meillä on jatkuvalämmitteinen sauna. Sinne lauteille mahtuu mahtavasti tavaraa, Eija Loisa sanoo.

- Kuivattavat tuotteet pitäisi saada kerätyksi kuivalla kelillä, sateenmärkinä niiden kuivatus on hankalaa.

- Kuivan tuotteen tunnistat siitä, että se on rapea ja mureneva. Jos yrtit tai sienet jäävät nihkeiksi, ne homehtuvat helposti. Paperipussi on säilyttämiseen hyvä.

Moni kuivattaa yrtit silmänilona kimppuina katonrajassa. Ne pitäisi malttaa kerätä kuivina pois ennen kuin ne ovat hämähäkinverkkojen peitossa. Paperipussi on niillekin paras säilytyspaikka.

Omat suolat kehiin

Kun olet itse kasvattanut, tai ainakin ostanut yrttikimpun, jonka kuivatat ja jauhat yrttisuolaksi, gourmet-kokin mainetta ei voi enää kaveripiirissä välttää. Todelliseksi guruksi pääsee, jos pystyy sanomaan, että yrtit on itse kasvatettu ja sienet itse kerätty.

Eija Loisa on kokeillut omien suolojen tekoa. Yrttisuolan valmistus kuulostaa helpolta: laita tehosekoittajaan yhtä paljon merisuolaa ja jauhomaiseksi murusteltua yrttisilppua ja aja sileäksi. Sama idea toimii myös sienisuolan teossa.

Valitse mieluisimpia yrttejä. Eijan sekoituksessa on usein oreganoa, timjamia, meiramia, kuivattua chiliä ja hiukan lipstikkaa. Kokeilemisen arvoinen kalaruoan kaveriksi on sekoitus, jossa on kuivattua tilliä, persiljaa ja ruohosipulia.