Koulurauha julistettiin seitsemällä kielellä

Koulurauha on muistutus siitä, että viihtyisä ja turvallinen koulu syntyy yhteistyöllä.

Koulutus ja kasvatus
Neljä oppilasta seisoo lavalla ja lukevat koulurauhan julistusta.
Joona Haarala / Yle

- Jokainen on erilainen, ulkonäkö monenlainen. Erilaisuus häviää, kun etsii hyvää ystävää, aloitti Katariinan koulun yhdeksäsluokkalainen Joonas Jaakkonen koulurauhanjulistuksen.

Katariinan ja Nummenpakan koulujen yhteinen koulurauhan julistus luettiin yhteensä seitsemällä eri kielellä. Oman osuutensa oli itse kääntänyt viidesluokkalainen Muhennd al Kaleedy.

- Ei jännittänyt yhtään.

Hänelle on selvää, mitä pitää tehdä, jos tekee jotain väärin.

- Pitää pyytää anteeksi.

Julistuksen jälkeen yhdeksäsluokkalaiset lakittivat ekaluokkalaiset Olen ykkönen -lippalakeilla.

Kiusaaminen kitketty?

Valtakunnallinen koulurauhaa on julistettu eri puolillla Suomea reilut parikymmentä vuotta. Tänä vuonna julistus tapahtuu Porissa elokuun 21. päivä. Lisäksi koulut julistavat omia koulurauhojaan, kuten nyt Katariinan ja Nummenpakan koulut yhteistyössä tekivät.

Koulurauhan tarkoituksena on tuoda oppilailta oppilaille viesti ja muistutus siitä, että viihtyisä ja turvallinen koulu syntyy kaikkien oppilaiden yhteistyöllä.

koulurauhan julistus Katariinan koulussa, lapset istuvat lattialla ja kuuntelevat.
Oppilaat kuuntelevat koulurauhan julistusta.Joona Haarala / Yle

- Ei meidän koulussa kiusata. Saattaa sillai mahdottomia olla oppilaat, toteaa Ilmari Poskiparta, kun häneltä kysyy miten heidän koulussaan koulurauha toteutuu ja kiusataanko heillä.

Katariinan koulu on mukana koulukiusaamisen vastaisessa Kiva Koulu -ohjelmassa. Rehtori Jorma Kauppilan mukaan he eivät kuitenkaan ole tuudittautuneet siihen uskoon, että kaikki kiusaaminen olisi kitketty.

- Vaikka sen ehkäisyyn panostamme, me myönnämme, että aina tapahtuu jotain, mutta me olemme valmiit puuttumaan siihen ja sitten oikaisemaan toimintoja.

Katariinan koulussa käy myös erityisoppilaita, joten Nummenpakan kanssa yhteisellä pihamaalla esimerkiksi pyörätuoleja näkyy joka päivä. Kauppila uskookin, että tämä on tehnyt erilaisuuden arkipäiväiseksi oppilaille.

Kertoja ei ole enää kielikello

Koulunsa 80-luvulla käyneet muistavat, miten kiusaamisesta kertova leimattiin helposti kantelijaksi. Kauppilan mukaan tässä on tapahtunut muutos.

- Oppilaat aika rohkeasti ovat vuorovaikutuksessa aikuisten kanssa. Sellainenkin muutos on, että oppilaat ovat aina itse mukana tilanteen selvittelyssä aikuisten avustamana.