Jortikka: "Tällä tavalla ei rakenneta menestyvää joukkuetta"

KHL:ään liittyvä Vladivostokin joukkue on kasattu niin kiireellä, ettei edes päävalmentaja Hannu Jortikka ole tyytyväinen aikatauluihin tai pelaajiin. Joukkue aloittaa urakkansa kahdeksalla vieraspelillä, sillä oma jäähalli on kesken. Nuoret pelaajat ovat väsyneitä.

urheilu
Päävalmentaja Hannu Jortikka
Meeri Niinistö / Yle

KHL-liigan kartalle lisättiin keväällä uusi nimi, kun lähellä Pohjois-Korean ja Kiinan rajaa oleva Vladivostok ilmoittautui sarjaan mukaan. Vladivostok Admiralin päävalmentajaksi pestattiin entinen jääkiekkoilija Hannu Jortikka.

Vladivostokiin on rakenteilla suuri jäähalli, ja paikalliset kaupunkilaiset hakivat KHL-oikeutta. Oikeus saatiin keväällä, minkä jälkeen organisaatio on käynnistetty täydellä tohinalla.

- Venäjän politiikka on sitä, että halutaan käyttää kaikki resurssit ja isot kaupungit hyväksi. Kaiken huippu on se, että sarja alkaa reilun kolmen viikon päästä. Olemme alkutekijöissä joukkueen kanssa, siihen on tultava vielä suuria muutoksia. Ei tällä tavalla rakenneta menestyvää joukkuetta, Jortikka sanoo.

Pelaajia hankitaan vielä

Jortikka ei ole tyytyväinen pelaajavalikoimaan. Tilanne kuitenkin elää ja pelaajia hankitaan päivittäin.

- Tässä ei ole onnistuttu. Sarjan alussa ei ole mitään konseptia joukkueen sisällä, mikä minua valmentajana ärsyttää.

Olemme alkutekijöissä joukkueen kanssa.

Hannu Jortikka

Jotakin sekavasta tilanteesta kertoo se, että joukkue ei ole käynyt kaupunkiin rakennettavassa jäähallissa. Jortikka ei ole käynyt koko kaupungissa.

Joukkue aloittaa sarjansa pelaamalla kahdeksan peliä pitkin Venäjää.

- Vajaan kolmen viikon reissu heti sarjan alkuun vaatii henkistä voimaa. Alkutilanne on se, että tässä kaupungissa ei ole pelattu jääkiekkoa millään tasolla.

Tavoitetta päävalmentajalla ei ole. Venäjällä haetaan aina popedaa eli voittoa, hän toteaa.

- Realistina minulle on tärkeää, että kausi voitaisiin vetää kuivin jaloin eikä tulisi romahdusta.

Valmentajaa ei kuunneltu

Joukkue saapui alkuviikosta Tsekistä kahdeksi viikoksi Heinolan Vierumäelle harjoittelemaan. Jossakin pitää olla, koska omaa jäätä ei vielä ole.

- Tämä on harjoittelua, syömistä ja lepäämistä. Toivottavasti pojat jaksavat, koska muuta elämää täällä ei juuri ole.

Jortikka toteaa, että joukkueen kanssa ollaan neljä kuukautta myöhässä. Jortikalla on pitkä kokemus jääkiekosta useista maista. Hänen mielestään tilannetta olisi voinut pehmentää.

- Ei siinä paljon valmentajan sanalla ole merkitystä kuten ei muissakaan asioissa. On käynyt mielessä, olisiko kuitenkin kannattanut kolsultoida valmentajan kanssa.

Noin puolet pelaajista on nuoria pelaajia. Jortikka sanoo näkevänsä, miten väsyneitä he ovat.

- He eivät jaksa sitä suoritustasoa, mikä pitäisi olla.