Näkökulma: Oli enää ajan kysymys, koska tappaminen alkaisi

Itsevaltaisen presidentin pyrkimykset luoda tiukan linjan islamilainen valtio ajoi Egyptin kaaokseen, kirjoittaa toimittaja Pauli Lahti.

Näkökulmat
Syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajien leirin rakennelmat palavat Nahda-aukiolla.
Syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajien leirin rakennelmat paloivat Nahda-aukiolla 14. elokuuta.Hesham Mustafa / EPA

Egyptin demokraattisesti valittu presidentti Mohamad Mursi syöstiin vallasta tasan viisi viikkoa sitten. Itsevaltaisen presidentin pyrkimykset luoda tiukan linjan islamilainen valtio ajoi Egyptin kaaokseen.

Nyt ex-presidenttiä pidetään "tuntemattomassa paikassa" kohtaloaan tai tuomiotaan miettimässä. Hänen kannattajansa, vahvan uskonnollinen Muslimiveljeskunta, jatkaa yritystään Mursin palauttamiseksi valtaan.

Kompromisseihin Muslimiveljeskunta ei suostunut. Keskustelut alkavat vasta sen jälkeen kun Mursi istuu omalla paikallaan presidentinpalatsissa.

Vallankaappauksen tehnyt sotilasjohtoinen väliaikaishallinto on puolestaan pähkäillyt epätoivoissaan viikkokausia. Mielenosoittajat tukkivat pääkaupungin Kairon kadut telttaleireillään eivätkä suostu lähtemään vapaaehtoisesti koteihinsa. Hallinnon uskottavuus kansalaisten silmissä oli murenemassa. Takaraja toisensa jälkeen uusittiin.

Egyptin väliaikainen hallitus on saanut enemmän tai vähemmän länsimaailman suoran tuen. "Se (vallankaappaus) oli paluu demokratien tielle", sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja sai islamistien vihat päälleen.

Maltilliset kansanosat syyttivät Mursia myös maan talousongelmista ja suurtyöttömyydestä. Siihen päälle ei enää haluttu valtioaparaattia, jota johdettaisiin uskonnollisin periaattein. Tästä he eivät voineet joustaa, ja tilanne ajautui nopeasti umpikujaan.

Lopulta oli enää ajan kysymys, koska tappaminen alkaisi.