Olympialaisiin tähtäävä lumilautailumestari: Suomessa kysellään, että kai sulla on jokin ammatti

Tosissaan kilpaileva lumilautailija on Suomessa vielä vähän outo ilmestys, miettii lajin siilinjärveläinen suomenmestari Ilkka-Eemeli Laari.

urheilu
Ilkka-Eemeli Laari.
Toni Pitkänen / Yle

Paikkaa Sotshin olympialaisissa tavoitteleva siilinjärveläinen lumilautailija Ilkka-Eemeli Laari ei voi pysyä kesälläkään poissa rinteestä. Hän kertoo harjoittelevansa sulan maan aikana muun muassa Vuokatin pipe-putkessa, joka on käytännössä auki vuoden ympäri.

- Joka kesä on tullut haettua sieltä tuntumaa syksyä ja ulkomaanreissuja varten. Se on toiminut hyvin minulle, Laari kertoo.

Lumikourun eli half pipen suomenmestarille tulevan kauden päätavoite on olympialaisissa ja sitä ennen hän haluaa saada pari hyvää suoritusta alle maailmancupissa. Ennakolta tärkeimmät mc-kisat käydään Laarin kannalta joulukuussa Rukalla ja Yhdysvaltojen Coloradossa.

- Tammikuun alussakin on maailmancupin osakilpailu, mutta siinä vaiheessa haluaisin jo olla varma olympiapaikasta, että voisin skipata kilpailun ja treenata Suomessa. Jos saan olympialaisiin paikan niin kuntohuipun pitää olla hyvä. Siellä pitää tulla paras runi ikinä.

Lautailijat ovat kisoissa kuin oma heimonsa

Suomesta on lähtenyt maailmalle monta huippulumilautailijaa. Jos Ilkka-Eemeli Laari saisi päättää Sotshin kisakoneeseen lähtijät, listalla olisivat Peetu Piiroinen, Janne Kori, Markus Malin ja Markku Koski. He kaikki ovat menestyneet kansainvälisissä kilpailuissa. Ammattimainen lumilautailija on silti vielä Suomessa ilmestys, jota oudoksutaan.

- Varsinkin edellisinä vuosina oli Suomessa niin, että jos sanoi Suomessa harrastavansa lumilautailua, kysyttiin että tottakai sinulla on jokin leipäammatti, josta saat rahaa että voit harrastaa lumilautailua. Yhdysvalloissa oletus on, että se on sun ammatti, Ilkka-Eemeli Laari kertoo.

Laari kuvaa lumilautailijoiden yhteisöä kilpailuissa "heimomaiseksi". Eri maista tulevat kilpailijat juttelevat ja vitsailevat keskenään – usein vieläpä jostakin muusta kuin itse lautailusta.

Eläkeläisammattina oli mielessä oman sushibaarin pitäminen.

Ilkka-Eemeli Laari

- Siellä pidetään hauskaa ja lähdetään siitä, että kaikki saa tehtyä maksimisuorituksen. Toki joskus pitää olla se veren maku suussa mutta ehkä se sitten hämätään hyvin, että ei näy.

Sushia päivällä, dj-keikkoja yöllä

Tänä kesänä siilinjärveläisen lumilautailumestarin on saattanut yhyttää myös hiukan toisenlaisesta ympäristöstä: lautasia pyörittämästä. Ilkka-Eemeli Laari tunnustaa, että dj:n työ kiinnostaa myös yhtenä vaihtoehton lautailu-uran jälkeisenä ammattina.

- Eläkeläisammattina oli mielessä oman sushibaarin pitäminen, mutta ehkä voin pitää päivät sushibaaria ja yöt soittaa dj-keikkoja. Ja sitten oli vielä oman huoltoaseman pitäminen. Siellä olisi vanhanaikaiset vintage-bensapumput... ja sushibaari, hän visioi.

Kilpaillessa hän ei yleensä halua kuunnella musiikkia.

- Se ahdistaa, kun en kuule niitä lumen ja luonnon ääniä, joita haluaisin kuulla, että saan kaiken mahdollisen informaation ympäristöstä.