Hyppää sisältöön

100 miljoonan jätevoimalahanke vauhtiin Tampereella

Tuskin oli tekniikkavalinta tehty, kun jo koko Pirkanmaan jätteet energiaksi muuttavan voimalan päälaitteet pantiin tilaukseen. Kansanedustaja Harri Jaskari arvostelee valintaa, mutta Pirkanmaan Jätehuolto ei niele väitteitä jämähtäneisyydestä.

Voimalaitoksen rakentamista ennakoiva kyltti Tarastenjärvellä. Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkanmaalaista jätevoimalaa rakentava Tammervoima päätti heti keskiviikkona aamupäivällä laitehankinnoista. Ratkaisu arinapolttotekniikan hyväksi tehtiin edellisenä päivänä.

Jätteistä energiaa tuottavan laitoksen hankinta-arvo on yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. Syyskuussa alkava rakentaminen Tampereen Tarastenjärvellä työllistää 100-200 henkilöä.

Polttoaineeksi käy tarvittaessa myös esimerkiksi puu.

- Hanketta on valmisteltu tiukalla aikataululla, mutta teknologiavertailusta huolimatta hyötyvoimalaitoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2016 alkuun mennessä, jolloin tulee voimaan orgaanisten jätteiden kaatopaikkakielto, Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio sanoo.

Harri Jaskari arvostelee tekniikkavalintaa

Kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu Harri Jaskari (kok.) arvostelee Pirkanmaan jätepolttolaitoksen teknologiavalintaa.

Kaupunki päätyi arinalaitokseen. Jaskarin mukaan kaasutuspoltto olisi ollut parempi vaihtoehto, koska se olisi luonut alueelle huomattavan jätehuollon puhtaan teknologian keskittymän ja runsaasti työpaikkoja. Kaupunki menettää myös merkittävästi verotuloja, arvioi Jaskari.

Jätehuolto puolustautuu: Biokaasulaitos heti suunnitteluun

Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio ei niele Jaskarin väitteitä jämähtyneisyydestä. Kallio iloitsee päätöksestä perustaa Pirkanmaan uusi hyötyvoimalaitos arinatekologiaan.

Nyt edullisesti toteutettava hyötyvoimalaitoshanke mahdollistaa investointeja ja esimerkiksi uuden biokaasulaitoksen selvitystyö alkaa heti, Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio sanoo.

- Pirkanmaan Jätehuollolla on nyt mahdollisuus heti käynnistää erilliskerätyn biojätteen hyötykäyttömahdollisuuksien tutkiminen eli miten sitä saadaan jalostettua. Tarkoitus olisi, että kaikki biojäte muutettaisiin biokaasuksi laitoksessa. Kaasu kelpaisi ajoneuvojen polttoaineeksi tai muuhun laitoskäyttöön.

- Selvitystyö alkaa nyt, ja varmaan vuoden vaihteessa meillä on hallitus linjannut näitä asioita.

.
.