1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kulunutta kenkää ei saa heittää minne tahansa

Nykypäivän lajittelijalle on itsestään selvää, että banaaninkuoria, maitopurkkeja ja tonnikalatölkkejä ei saisi heittää samaan jäteastiaan. Haastavammaksi tilanne muuttuu, kun täytyisi päästä eroon vaikkapa remontista jäljelle jääneestä lasivillasta ja puhki kulutetuista kengistä.

Kotimaan uutiset
Kenkiä ja varpaat.
Tanja Perkkiö / Yle

Kaatopaikalle saa tuoda vain sellaista jätettä, jota ei kyetä hyödyntämään raaka-aineena tai energiana. Kodeista sinne kärrätään eniten remontin yhteydessä tullutta rakennusjätettä.

Osan yllätykseksi kaatopaikalle kuuluisivat jäteyhtiö Ekoroskin alueella myös loppuun kulutetut jalkineet.

- Kengissä on usein monia eri materiaaleja, joita on vaikea hyödyntää. Esimerkiksi kumi on yksi sellainen ainesosa, jota on vaikea hyödyntää sellaisenaan energiana tai raaka-aineena, kertoo Ekoroskin yritysneuvoja Marko Berg.

Bergin mukaan nahkaa voisi mahdollisesti hyödyntää sellaisenaan. Siinä on kuitenkin tyypillisesti sellaisia ainesosia, jotka mutkistavat tilannetta. Vestian alueella käytäntö on toinen, kenkä päätyy poltettavaksi, joten sen voi sijoittaa omaan jäteastiaan.

Iso kuorma kätkee virheet

Ekoroskin alueella eniten kaatopaikalle viedään rakennuspuolen jätettä, kuten kipsilevyä ja lasivillaa. Teollisuudesta alueelle tuodaan esimerkiksi hyötykäyttöön kelpaamatonta tuhkaa.

Kaatopaikoille päätyy sinne kuulumatonta jätettä erityisesti isojen jätekuormien seassa. Lastien mukana tulee esimerkiksi pieniä määriä pahvia ja paperia.

Vääränlaista jätettä päätyy kaatopaikalle harvoin.

Yritysneuvoja Marko Berg

- Vääränlaista jätettä päätyy kaatopaikalle harvoin. Joskus isoista lasteista on kuitenkin hyvin vaikea havaita pieniä virheitä, Berg sanoo.

Ekoroskin alueen jätteistä alle 10 prosenttia menee kaatopaikalle. Tavaraa tuodaan Storkohmon jäteasemalle 8000–9000 tonnia vuosittain.

Lue seuraavaksi