Katainen: Auktoriteetit ovat murentuneet

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan yksinjohtajuus ei ole enää tätä päivää. Hänen mielestään poliittiset liikkeet liioittelevat valtaansa ja kykyään tehdä muutoksia.

politiikka
Pääministeri Jyrki Katainen Kesärannassa Helsingissä.
Pääministeri Jyrki Katainen Kesärannassa Helsingissä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) näkee Suomen olevan syvällisten muutosvoimien keskellä.

Katainen sanoi keskiviikkona kokoomuksen ministeriryhmän kokouksessa Joensuussa, että perinteiset auktoriteetit ovat murentuneet, ja yhteiskunta on yksilöllistynyt. Hän huomautti, että vain joka kymmenes suomalainen luottaa tällä hetkellä poliittisiin päättäjiin.

Kataisen mukaan kehityksessä on positiivista se, että oikea demokratia vahvistuu, kun ihmiset tekevät lupaa kyselemättä omia valintojaan.

- Ennen valinnanmahdollisuuksien ja -vapauden vahvistaminen oli vain joidenkin agendalla. Yksilöllistyvä maailma voi olla myös luovuutta ruokkiva, Katainen sanoi.

"Suomi ei osaa hyödyntää henkistä resurssiaan"

Pääministerin mukaan auktoriteetin tilalle on tullut näkemyksellisyys.

- Tietoa on helppo saada, sitä on helppo jakaa ja siihen on helppo ottaa kantaa. Vaikuttaminen on aikaisempaa helpompaa, hän sanoi.

Muutos avaisi Kataisen mielestä Suomelle korkeasti koulutettuna kansana erityisiä mahdollisuuksia, jos henkistä potentiaalia osattaisiin käyttää. Hänen mielestään sitä ei kuitenkaan osata hyödyntää.

- Ongelma ei ole se, että tehdään vääriä asioita, vaan se, että tehdään oikeita asioita liian pitkään. Tämä vaara koskee myös Suomea, Katainen sanoo.

Hänen mukaansa uudistukset toteutuvat ihmisten kautta.

- Muutoksen keskeisenä tekijänä ovat eri tavoin ajattelevat, toimivat, liikkuvat, kansainvälisesti verkottuneet, koulutetut ja fiksut ihmiset. Ihmiset, jotka eivät purematta niele eliitin yhdessä perinteisen median kanssa asettamaa keskusteluagendaa, Katainen totesi.