Ukulelen sointi vie hetkessä Havaijille

Ukulelen suosio kasvaa myös Suomessa. Havaijilaiseksi soittimeksi mielletty ukulele on erinomainen opetussoitin, joka perehdyttää soittajansa kielisoittimien perheeseen.

kulttuuri
ukulele
Hanna Lumme / Yle

Viulu on aloittelevan soittajan käsissä kidutusväline, eikä nokkahuilukaan korvaa helli. Ukulelen ääni saa sen sijaan kuuntelijan hyvälle tuulelle ja tarjoaa aloittelijallekin heti onnistumisen riemua.

Ukulele on kotoisin Havaijilta, jossa se kehittyi portugalilaisten siirtolaisten mukanaan viemistä kielisoittimista 1800-luvun lopulla.

The Ukulele Orchestra of Great Britaini oli rohkaissut ihmisiä soittamaan kappaleiden mukana ja tunnelma oli ollut mahtava.

Pieneltä kitaralta näyttävästä nelikielisestä soittimesta tuli Yhdysvalloissa hyvin suosittu viime vuosisadan alkupuolella ja se on levinnyt ympäri maailmaa.

Tunnettuja ukulele-esityksiä ovat esimerkiksi elokuvissa tarjonneet Ohukainen ja Paksukainen sekä Marilyn Monroe, elokuvassa Piukat paikat.

Muita tunnettuja ukulelensoittajia ovat olleet muun muassa Tiny Tim, edesmennyt Beatles-kitaristi George Harrison sekä ympäri maailman tunnettu The Ukulele Orchestra of Great Britain, joka on vieraillut myös Suomessa.

Uke sopii opetukseen

Pienen kokonsa ja nylonkieliensä ansiosta ukulele, eli lempinimeltään uke, sopii erinomaisesti opetukseen ja se opastaa soittajaansa kielisoitinten maailmaan, josta löytyvät muun muassa kitara, mandoliini ja banjo.

Monissa maissa, esimerkiksi Kanadassa, ukulelea käytetään koulusoittimena. Myös Japani on tunnettu taitavista ukulelen soittajistaan.

The Ukulele Orchestra of Great Britainin jäsen Dave Suich kertoi myös, että orkesterin ollessa kiertueella Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, saattoi konsertteihin saapua tuhansia ihmisiä oman ukulelensä kanssa. Orkesteri oli rohkaissut ihmisiä soittamaan kappaleiden mukana ja tunnelma oli ollut mahtava.

Viime vuosien aikana ukulelen soittoa on alkanut kuulla entistä enemmän myös Suomessa. Lahtelaisen soitinliikkeen, Keskusmusiikin, myyjä Ismo Haavisto on pistänyt tämän merkille.

- Näitä myydään koko ajan enemmän ja enemmän. Moni ostaa ukulelen siksi, että se on niin sympaattinen ja pieni - se on helppo ottaa mukaan vaikka rannalle tai mökille. Osasyynä on varmasti myös se, että ukulele on niin edullinen. Soittokelpoisen ukulelen saa jo alle sadalla eurolla.

Nokkahuilun monopoli koulusoittimena voi olla uhattuna, sillä Lahdessa ukuleleja on tilattu myös kouluihin.