Väkivalta leviää eri puolille Egyptiä

Egypti on joutunut kaaokseen. Tapahtumat käynnistyivät aamulla, kun turvallisuusjoukot hyökkäsivät opposition mielenosoitusleireihin. Myöhemmin väkivaltaisuuksia ja rajuja mielenosoituksia on ollut ympäri maata.

Ulkomaat
Kaksi Egyptin turvallisuusjoukkojen miestä kävelee mielenosoittajien tarkastuspisteen ohi. Taaempana näkyy julisteita, joissa on mm. Mursin kuva sekä teksti "Peaceful".
Kaksi Egyptin turvallisuusjoukkojen miestä kävelee mielenosoittajien tarkastuspisteen ohi pääkaupunki Kairossa.El Watan / EPA

Kairosta aamulla alkaneet väkivaltaisuudet ovat levinneet useisiin Egyptin kaupunkeihin. Poliisin ja oppositiota tukevien mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa on kuollut yli sata, ehkä jopa satoja ihmisiä.

Turvallisuusjoukot aloittivat rynnäkön kahta mielenosoittajien leiriä vastaan Kairossa aamuseitsemältä. Hyökkäys tehtiin panssaroitujen puskutraktorien ja helikopterien tuella. Tilanne ryöstäytyi nopeasti ammuskeluksi, jossa poliisit käyttivät kyynelkaasukranaatteja, käsiaseita ja haulikoita. Mielenosoittajien leiristä tiettävästi vastattiin tuleen.

Kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevan yliopiston lähellä oleva pienempi leiri Nahdan aukiolla on tyhjennetty. Sen sijaan kaupungin itäosassa Rabaa al-Adawijan moskeijan luona olevalla suuremmalla leirillä piiritystilanne jatkuu. Egyptin valtiollinen televisio on näyttänyt kuvaa, jossa turvallisuusjoukot ovat edenneet syvälle leiriin.

Oppositiota edustava muslimiveljeskunta syyttää turvallisuusjoukkoja verilöylystä. Veljeskunnan mukaan kuolonuhreja on satoja ja loukkaantuneita tuhansia. Vahvistamattomien tietojen mukaan moskeijalta ei päästetä ihmisiä ulos, eikä ambulansseja päästetä auttamaan siellä olevia haavoittuneita.

Egyptin terveysministeriön mukaan väkivaltaisuuksissa kuolleita on koko maassa 149. Kuolleiden joukossa on ministeriön mukaan sekä siviilejä että poliiseja.

Veljeskunta kehottaa kannattajiaan auttamaan ja hakemaan haavoittuneita autoilla. Lisäksi kansaa kutsutaan kaduille vastustamaan sotilashallinnon väkivaltaa. Mielenosoitukset ovatkin siirtyneet uusiin paikkoihin ja Kairon aukioilla on valtavasti väkeä.

Kuolonuhrien joukossa on myös brittiläisen Sky News -uutiskanavan kuvaaja Mick Deane. Sky Newsin mukaan Deanea ammuttiin, kun hän oli seuraamassa yhteenottoja Kairossa.

Väkivalta leviää

Päivän aikana on tullut tietoja lukuisista yhteenotoista poliisin ja mielenosoittajien välillä eri puolilla Egyptiä.

Alexandriassa syrjäytetyn presidentti Mohamed Mursin kannattajat ovat rakentaneet tiesulkuja ja kaupungissa on ollut yhteenottoja, samoin Assiutissa ja eteläisessä Assuanissa. Terveysministeriön edustaja sanoo uutistoimisto AP:lle, että kuolonuhreja on Minyan ja Fayoumin maakunnmaakunnassa Kairon eteläpuolella sekä Alexandriassa, Assiutissa ja Ban Suefissa.

Menassa, maan keskiosassa on poltettu kolme koptikristittyjen kirkkoa.

Junaliikenne Kairoon päin on keskeytetty, jotta maakunnista ei tulisi lisää opposition kannattajia Kairoon. Hallituksen odotetaan julistavan yöksi ulkonaliikkumiskiellon. Egyptin sisäministeriö sanoo puuttuvansa päättäväisesti "vastuuttomaan toimintaan". Tämän arvellaan tarkoittavan turvallisuusjoukkojen uhmaamista asein.

Turvallisuusjoukot sanovat pidättäneensä monia muslimiveljeskunnan johtajia, heidän nimiään ei toistaiseksi kerrota.

Monet maat ovat tuominneet väkivallan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset