1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lehtokotilo syö huolimattoman puutarhurin sadon

Puutarhakasvien lehtiä syövä lehtokotilo viihtyy kosteissa olosuhteissa ja talvehtii jätekasoissa. Puutarhaan piiloutunut viheliäinen tuholainen ei häviä yhden kuivan vuoden aikana.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Vähäsateinen kesä on kaventanut lehtokotiloiden elinmahdollisuuksia Kainuussa. Puutarhatuholainen on jo kerennyt levitä ihmisten ja taimien mukana pohjoiseen.

- Itseämme saamme syyttää yleensä, kun joku laji lähtee leviämään. Kun lehtokotilo on tuommoinen, joka elää kosteissa pinnoissa ja maa-aineksessa, niin taimimateriaalin, mullan ja muun kasvualustan mukana se leviää: ruukkujen ala-pohjissa, lautojen alla ja kuormalavojen mukana, puutarhaopettaja Eeva-Liisa Mulari toteaa.

Sato syödään karkealla otteella

Lehtokotilot ovat iljettävän näköisiä, ja suuret määrät kotiloita voivat viedä sadon. Karkealla kielellään kotilo syö kasvien lehtiä ja voi saada helposti tuhoja aikaan. Lehtokotilosta tulee riesa, jos suuri määrä kotiloita pääsee lisääntymään ja talvehtimaan otollisissa olosuhteissa.

- Siitä tulee kyllä ongelma varsinkin niille kotipuutarhureille, jotka kasvattavat vihanneksia. Vaikkapa salaatinlehdet se laittaa matalaksi. Yksi kotipuutarhuri kertoi, että raparperinlehdelläkin oli ollut kymmenkunta kotiloa tänä kesänä. Se alkaa jo vaikuttaa satomäärään.

Lehtokotilo ei vaivaa ahkeraa puutarhuria

Helpoiten lehtokotiloita voi torjua pitämällä pihapiirin siistinä ja nurmialueet lyhyinä. Huolimattomasti säilytetyt kuormalavat ovat lehtokotiloiden mieleen.

- Jos kuormalavoja on säilytetty kosteassa ja sitten pakattu autoon, siellä alla se viihtyy ja pääsee leviämään uuteen paikkaan, puutarhaopettaja Eeva-Liisa Mulari sanoo.

Lisääntymisikäinen lehtokotilo munii kosteissa paikoissa. Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Kaukaa tuotujen kasvien mukana lehtokotilo leviää uusille alueille.

- Muualta tuodut kasvit täytyy katsoa tarkkaan, ettei niissä ole lehtokotiloita tai niiden munia. Jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin kannattaa pestä kasvien juuret vedellä. Pesuvesi tulisi heittää viemäriin, koska munat voivat levitä veden mukana, opastaa Mulari.

Tuholainen lepää talven lehtikasassa

Yksi kuiva kesä ei tuhoa lehtokotiloita, koska ne talvehtivat. Parisenttisiä kotiloita voi tuhota kuumalla vedellä tai laimealla puutarhamyrkyllä. Myös siisti piha auttaa torjumaan kotiloita tehokkaasti ja ekologisesti.

Muualta tuodut kasvit täytyy katsoa tarkkaan, ettei niissä ole lehtokotiloita tai niiden munia.

Eeva-Liisa Mulari

- Olisi hyvä haravoida ahkerasti pihasta lehtikasat ja kuolleet kasvijätteet, koska siellä lehtokotilo viihtyy ja pääsee talvehtimaan. Sitten taas keväällä pitää huoli, ettei olisi kosteita kasvijätekasoja, Mulari sanoo.

Jotkin linnut ja siili syövät kotiloita, mutta muuten lehtokotiloilla ei ole luontaisia vihollisia. Vähäinen määrä ei haittaa puutarhassa.

- Lehtokotilot ovat tuholaisia muiden tuholaisten joukossa. Ei ole syytä hysteriaan, selventää Mulari.