Elokuvateatterissa äänipiikit saavat nousta yli sadan desibelin – huippuäänet raikuvat kuin rokkikonsertti

Elokuvien ääniraidat soitetaan Suomessa usein hiljaisemmalla tasolla kuin tuotantoyhtiöt suosittelevat. Tästä huolimatta elokuvateatterit saavat valituksia liian kovasta äänestä säännöllisesti. Joissakin elokuvissa kovimmat äänet lähentelevät jo sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemää maksimia.

viihde
Lapset nauttivat elokuvasta elokuvateatterissa.
YLE

Elokuvateatterien äänentasot ovat aina liikaa osalle katsojista. Esimerkiksi Kuopiossa toukokuussa aloittanut Finnkino on saanut kolmisenkymmentä valitusta metelistä kärsiviltä katsojilta. Kaikkiaan katsojia on ollut 65 000.

Teattereissa elokuvien äänentasot säädetään niin, että puhe kuulostaa luonnolliselta. Varsinkin toimintaelokuvissa huippuäänet nousevat esityksissä välillä yli 100 desibelin. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan äänen huipputasot eivät saa nousta yli 115 desibelin. Raja on sama esimerkiksi konserteissa ja yökerhoissa.

Elokuvien tuotantoyhtiöt antavat esittäjille omat suosituksensa siitä, millä voimakkuudella elokuvien ääniraita toistetaan. Suomessa ääniä ajetaan tätä hiljaisemmalla tasolla ainakin Finnkinon teattereissa.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että vuositasolla tulee pari kolme elokuvaa, joissa tulee ylimiksauksia. Tekijä panee sen vähän överiks.

Kari Heinonen

- Emme riko kenenkään korvia. Ihan hetkellisiä huippuja tulee, joissa äänentaso ylittää sata desibeliä. Toimintaelokuvissa niitä tulee tietysti enemmän, joissain elokuvissa niitä ei tule ollenkaan, Finnkinon Kuopion teatteripäällikkö Kari Heinonen kertoo.

"Äänipiikit eivät vaaranna kuuloa"

Kuopiossa mitattiin loppukeväästä elokuvan The Great Gatsby – Kultahattu äänentasot. Esityksen suurin hetkellinen äänihuippu nousi tasolla 104,5 desibeliä. Mittauksen suorittajan mukaan tulos oli varsin odotettu.

- Teatterien laitteet on säädetty niin, että sieltä ei periaatteessa tule yli 105 desibelin ääniä. Välillä poikkeuksellisti voi joissakin elokuvateattereissa tulla 110 desibelin piikkejä, mutta ne eivät vaaranna kuuloa, akustiikkasuunnittelija Kalle Lehtonen Promethor-yhtiöstä kertoo.

Finnkinon Kuopion teatteripäällikkö Kari Heinonen vakuuttaa, että kaikki äänentasoista tulleet valitukset otetaan tosissaan. Tarvittaessa elokuvien äänentasoa pudotetaan. Joskus äänet paukkuvat silti lujalla.

Välillä poikkeuksellisti voi joissakin elokuvateattereissa tulla 110 desibelin piikkejä, mutta ne eivät vaaranna kuuloa.

Kalle Lehtonen

- Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että vuositasolla tulee pari kolme elokuvaa, joissa tulee ylimiksauksia. Tekijä panee sen vähän överiks, Heinonen kuvailee.

Myös Joensuussa, Kiteellä, Savonlinnassa, Iisalmessa ja Varkaudessa toimiva Savon Kinot saa toisinaan palautetta liian kovista äänistä. Toimitusjohtaja Sari Peltosen mukaan valituksia on viime aikoina tullut vähän. Äänentasoja sorvataan elokuvasta ja yleisöstä riippuen.

- Kotimaisissa elokuvissa pitää kuunnella, että puhe tulee selkeästi saliin asti. Hyvin paljon katsellemme ja kuuntelemme salista ääntä ja sovittelemme elokuvan mukaan, Sari Peltonen valaisee.

Yksi biisi konsertissa voi rasittaa korvia kuin kokonainen elokuva

Huippuäänten lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön ohje rajoittaa elokuvissa ja muissa tilaisuuksissa niin sanottua keskiäänentasoa. Käytännössä raja tarkoittaa, että esimerkiksi neljä tuntia kestävässä tilaisuudessa saisi periaatteessa soittaa musiikkia tai pitää meteliä, jonka äänenvoimakkuus on koko ajan sata desibeliä.

Finnkinon mittauksessa myös keskiäänentaso jäi selvästi alle raja-arvon. _The Great Gatsbyn _esityksen keskiäänentasoksi mitattiin 79,5 desibeliä.

Akustiikkasuunittelija Kalle Lehtonen kertoo, että esimerkiksi yökerhoissa ja konserteissa melutaso on huomattavasti kovempi. Tanssilattialla jytkeen taso saattaa olla koko ajan yli sadan desibelin.

- Jos on ravintolan tanssilattialla pari minuuttia, korvat rasittuvat saman verran kuin jos katsoo koko elokuvan teatterissa, Lehtonen vertaa.