Matkustamohenkilökunta on viemässä Finnairia oikeuteen

Matkustamohenkilökuntaa närästää yhtiön tapa värvätä lentoemäntiä Espanjasta.

Kotimaa
Finnairin lentokone nousussa.
Yle

Lentoyhtiö Finnair saattaa joutua työtuomioistuimeen tavastaan hoitaa henkilöstön rekrytointia Espanjasta.

Lentoyhtiötä on viemässä oikeuteen lentoemäntien ja stuerttien ammattiyhdistys SLSY.

- Meillä on erimielisyys. Finnairin mielestä kyseessä on alihankinta, me nähdään se ihan puhtaasti vuokratyövoimana. Luultavasti päädymme myös työtuomioistuimeen asian tiimoilta, sanoo lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen sopimussihteeri Anu Hietala.

Lentoemännät ovat saaneet viestiä siitä, että Finnair olisi palkkaamassa Espanjasta henkilöstöä koneisiinsa myös mahdollisen lakon varalta. Nykyiset sopimukset ovat katkolla loppuvuodesta.

- Meidän kannaltamme on tosi surullista, kun emme ole ensimmäistäkään kertaa tavanneet työehtosopimusneuvottelujen merkeissä, ja jos vastapuoli sieltä jo rekrytoi rikkureita niin ikävältähän se meistä tuntuu, Hietala sanoo.

Finnairin mukaan kyse on yhtiön varautumisesta kausivaihteluun ja lentoihin Kanariansaarille.

- Totta kai joudumme varautumaan myös sellaiseen tilanteeseen, että meille tulee joitain häiriöitä. Silloin pyrimme tietysti ensisijaisesti varmistamaan kulkuyhteydet suomalaisille, Vauramo sanoo.

Lentoyhtiön kannalta espanjalaisissa on kyse menosäästöistä. Yhtiö jatkaa säästökuuriaan, koska tulos ei tyydytä. Yhtiön iloksi tappio on kuitenkin pienentynyt. Finnairin liiketulos kohentui huhti-kesäkuussa, mutta pysyi yhä tappiollisena.

- Suomessa on muita toimijoita, jotka maksavat alempaa kokonaisansiosta kuin mitä Finnair maksaa. Tämä on tietysti se kilpailutilanne, joka on meillä tässä hyvin lähellä, Vauramo sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus