Ulkoministeriö varoittaa matkustamisesta Egyptin suuriin keskuksiin

Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Egyptin suuriin kaupunkeinin ja asutuskeskuksiin. Varoitus ei koske Punaisenmeren turistikohteita.

Kotimaa
Autoja on kaadettu ja renkaita palaa kadun laitamilla, kun Mursin kannattajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa Kairossa 14. elokuuta.
Mursin kannattajat ottivat rajusti yhteen poliisin kanssa Kairossa 14. elokuuta, jonka jälkeen väliaikainen presidentti Adli Mansur julisti hätätilan. Khaled Elfiqi / EPA

Kairon suurlähetystön väliaikaisen asiainhoitajan Anu Pulkkisen mukaan turvallisuustilanne Kairossa on hyvin epävakaa ja liikkuminen Kairossa alueelta toiselle on vaikeaa. Esimerkiksi lähetystön paikallisista työntekijöistä vain kourallinen on päässyt tiesulkujen läpi tänään töihin, Pulkkinen kertoo.

Tilanne voi Pulkkisen mukaan vielä kehittyä, koska muslimiveljeskunta on kehottanut kannattajiaan jatkamaan mielenosoituksia Kairossa ja muualla Egyptissä.

Suomen Kairon suurlähetystöön ei ole tullut yhteydenottoja suomalaisilta, mutta lähetystö on ollut yhteyksissä Hurghadaan, jonne järjestetään Suomesta turistimatkoja. Turistialueilla levottomuudet eivät ole tähän asti näkyneet Pulkkisen mukaan muuna kuin rauhanomaisina mielenosoituksina. Matkailijoita on kehotettu pysymään hotellialueella ja välttämään asuinalueita.

Hurghadaan järjestetyillä matkoilla on tällä hetkellä runsaat 200 suomalaista turistia. Pysyvästi Egyptissä oleskelee kolmisen sataa suomalaista.

Suomen suurlähetystö pyrkii jatkamaan toimintaansa Kairossa normaalisti. Lähetystö sijaitsee Pulkkisen mukaan rauhallisella alueella eikä sen sulkemista ole toistaiseksi nähty tarpeelliseksi.

Egyptin turvallisuusjoukot ovat tänään hajoittaneet mielenosoituksia ja tyhjentäneet aukioita voimakeinoin. Erityisesti Kairossa on merkittäviä liikennerajoituksia, ruuhkia ja tiesulkuja. Myös junaliikenne koko maassa on toistaiseksi pysäytetty. Kairon lentokenttä ja sen läpi kulkeva transit-liikenne toimivat toistaiseksi normaalisti.