1. yle.fi
  2. Uutiset

Rasvasota levisi päiväkotiin Kotkassa

Vanhempainillassa riideltiin siitä, pitäisikö lapsen leivälle levittää voita vai margariinia. Pienten lasten vanhemmat ovat joskus herkkiä lapsen hoitoon liittyvissä asioissa.

ilmiöt
Voideltu leipä
YLE / Jouni Koutonen

Päiväkoti-ikäisten lasten äidit ja isät ottavat joskus kiivaastikin yhteen toisten vanhempien kanssa miettiessään oman lapsensa etua. Kotkassa sijaitsevan yksityispäiväkoti Sukkelan vanhempainillassa kiistakapulaksi nousi viime kerralla rasva.

- Keskusteltiin siitä, olisiko Flora vai Oivariini terveellisempää lapselle. Siitä nousi aika kovakin väittely. Ajattelen niin, että onpa hyvä kun huolenaiheet ovat tällä tasolla eikä tarvitse keskustella vakavammista jutuista, sanoo lastenhoitaja Anna Paavola päiväkoti Sukkelasta.

Rasvakiista päättyi lopulta tasatulokseen ja päiväkoti jatkoi entiseen tapaan. Ruokapöydässä nököttää edelleen margariinirasia.

Ruokaan liittyviin vaatimuksiin on törmätty muissakin päiväkodeissa.

- Jos lapsi ei tykkää vaikkapa salaatista, niin vanhempi on mennyt siihen mukaan. Selitämme sitten vanhemmalle, että meillä on tapana maistaa eri ruokia ja totutella uusiin makuihin, kertoo haminalaisen Ruissalon päiväkodin johtaja Marketta Klemola.

Vääntöä sopimuspäivistä

Vanhempien toiveet lasten pukemisesta ovat joskus ristiriitaisia. Lapset puetaan päiväkodeissa useimmiten vanhempien toiveiden mukaan, mutta se ei aina riitä.

- Yhden äidin mielestä vaatetta on liikaa, toisen mielestä liian vähän, vaikka lapset olisi puettu samalla tavalla. Vanhemmat ovat niin erilaisia. Jotkut vain valittavat paljon, Anna Paavola sanoo.

Jos lapsi ei tykkää vaikkapa salaatista, niin vanhempi on mennyt siihen mukaan. Selitämme sitten vanhemmalle, että meillä on tapana maistaa eri ruokia ja totutella uusiin makuihin.

Marketta Klemola

Monessa päiväkodissa on törmätty erimielisyyksiin lapsen sopimuspäiviin liittyvissä asioissa. Sopimuspäivinä lapsi saa päivähoitoa vain tiettyinä päivinä kuukaudessa. Yleensä päiväkodeissa on käytäntönä, että hoitopäivää ei hyvitetä jos lapsi sairastuu.

- Hoitopäivien määriä ja sopimuspäivien hyvityksiä on joskus jouduttu selvittämään. Ihan hyvässä hengessä kuitenkin, kertoo Kouvolan Puistolan päiväkodin johtaja Irmeli Saarenketo.

Lue seuraavaksi