Kesän seikkailut harventavat nuorten verenluovutusta

Verenluovutus voi jäädä monelle nuorelle väliaikaisesti haaveeksi. Lomamatka, uusi poikaystävä ja lävistys saattavat siirtää verenluovutusta ainakin viikkoja.

Kotimaa
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Verenluovutuksen estolista on pitkä. Joka kymmenes Veripalveluun hakeutuva joutuu luopumaan aikeistaan luettuaan sitä tarkemmin. Yleisin syy löytyy veren laadusta: ennen luovutusta mitataan hemoglobiini, mikä jää useilla aikuisilla liian alhaiseksi.

Nuorilla 18-25-vuotiailla hylkäysprosentti on muita suurempi, kun joka viides käännytetään ainakin väliaikaisesti pois. Matalan hemoglobiinin jälkeen yleisin syy löytyy lakanoista, sillä nuorilla verenluovutusta siirtävät erityisesti uudet seksikumppanit. Mikäli suhde on ollut kahden miehen välillä, estää se luovutuksen kokonaan.

Nuoret naiset innokkaimpia luovuttamaan

Jyväskylän veripalvelussa työskentelevä sairaanhoitaja Niina Koski kertoo nuorten luovuttavan verta muita aikuisia harvemmin, vain kerran tai kahdesti vuodessa. Neljä kertaa vuodessa luovuttavat ovat pääasiassa yli 40-vuotiaita.

- Huomioni mukaan nuorilla väliä harventavat matkustelu ja uudet seksikumppanit, Koski kertoo.

Jyväskylässä on järjestetty yhteistyössä opiskelijajärjestöjen kanssa useita kampanjoita nuorten tavoittamiseksi. Valtakunnallisesti ensikertalaisten verenluovuttajien määrä on pysynyt viime vuodet reilussa 10 prosentissa, mitä Koski pitää sopivana.

- Suuret ikäluokat vanhenevat ja yläikäraja on tällä hetkellä 65 vuodessa. Tarvitsemme uusia nuoria luovuttajia heidän tilalleen.

Erityisesti nuoret parikymppiset naiset ovat kunnostautuneet verenluovuttajina, vaikka luovuttamista estävät tavat ovatkin yleistyneet. Kosken mukaan naiset ovat kaiken kaikkiaan miehiä ahkerampia ojentamaan kätensä, vaikka ruuhkavuosiin mahtuukin pieni notkahdus.

- Monilla säännölliset käynnit saattavat jäädä tauolle uran ja perheen takia.

Nuorten elämäntyyli ei vielä näy tilastoissa

2000-luvulla nuorten osuus luovuttajista on pysynyt tasaisena. Heilahtelua ovat aiheuttaneet vain varuskunnissa järjestetyt kampanjat, jotka ovat väliaikaisesti nostaneet luovuttajien määrää.

Verenluovutustauon aiheuttavat tatuoinnit ovat kuitenkin yleistyneet pikkuhiljaa. Nuorisotutkimuskeskuksen mukaan tällä hetkellä noin 15 prosentilla 20-30 -vuotiaista suomalaisista on mustetta ihollaan. Vuonna 2009 tatuointi löytyi 13 prosentilla nuorista aikuisista. Niiden lisäksi lävistykset, kuten korvareiät, estävät luovutuksen 4 kuukauden ajaksi.

Matkustelu Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa, sekä osassa Eurooppaa ja Venäjää aiheuttaa vajaan kuukauden väliaikaisen luovutusesteen, maissa esiintyvän Länsi-Niilin viruksen takia. Vaihto-oppilaaksi lähteminen ja ulkomailla asuminen pitkittävät luovutussuunnitelmia ainakin kolmella kuukaudella.

Myös syysflunssa vaikuttaa hyväksymiseen. Veripalvelusta kuitenkin muistutetaan, etteivät tavallisimmat allergialääkkeet haittaa.

Verta kerätään aiempaa vähemmän

Kun leikkausmenetelmät kehittyvät ja tähystysleikkaukset yleistyvät, on veren käyttö sairaaloissa vähentynyt. Tämä näkyy myös luovutusten määrässä, sillä verta kerätään vuosittain vain sen verran kuin sitä sairaaloissa tarvitaan. Verenluovutusten määrä on ollut 2000-luvulla tasaisessa laskussa. Tänä vuonna verta on kerätty vain reilut 900 pussia päivässä, aiemman yli tuhannen sijaan.