Professori: Mahdollisuus kompromissiin pienenee Egyptissä

Seemiläisten kielten ja kulttuurien professorin Hannu Juusolan mukaan on odotettavissa, että ainakin osa Egyptin islamisteista ryhtyy tekemään terroritekoja.

Ulkomaat
Kaasunaamariin pukeutunut valokuvaaja juoksee palavan romun keskellä.
Arabimaiden asiantuntija, professori Hannu Juusola arvioi, että Egyptin levottomuudet jatkuvat pitkään ja vähitellen osa ihmisistä alkaa käyttää terroritekoja tavoitteidensa edistämiseksi.

Väkivalta kiristää Egyptin armeijan ja Muslimiveljeskunnan välejä entisestään ja mahdollisuus kompromissiin pienenee selvästi, sanoo professori Hannu Juusola.

Tukahduttaessaan Muslimiveljeskuntaa väkivaltaisesti Egyptin sotilashallinto on Juusolan mukaan valinnut kovimman mahdollisen tien. Koska Muslimiveljeskunnalla ei ole mahdollisuutta taistella tasavertaisesti armeijaa vastaan, on odotettavissa, että ainakin osa islamisteista ryhtyy tekemään terroritekoja.

- Tämä tarkoittanee sitä, että Egyptissä on mahdollisuus pitkäaikaiseen, eriasteiseen väkivaltaan, eli huonolta näyttää, Juusola sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että armeija käyttää tilannetta hyväkseen ja pyrkii heikentämään Muslimiveljeskuntaa, joka myös on ollut vaatimuksissaan ehdoton.

- Muslimiveljeskunta lähtee siitä, että Muhammad Mursi oli demokraattisesti valittu presidentti, ja hänen valtansa pitää palauttaa.

Poliittisesti tilannetta vakauttaisi se, että osapuolet ryhtyisivät neuvotteluihin ja tunnustaisivat, etteivät voi saavuttaa kaikkia tavoitteitaan. Tällä hetkellä ajatus neuvotteluista on Juusolan mukaan ”toiveajattelua”.

Egyptin tilanne lisää Juusolan mukaan levottomuuksia eri puolilla Lähi-itää.