1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arvio Egyptin kuolonuhrien määrästä vaihtelee suuresti

Armeijan keskiviikkoisessa hyökkäyksessä kuoli satoja, jopa tuhansia ihmisiä. Yleisradion toimittaja arvioi Kairossa, että torstai on rauhallinen, mutta perjantaina saattaa tulla lisää levottomuuksia.

Väliaikainen ruumishuone Kairossa 14. elokuuta. Kuva: Mosaab El-Shamy / AFP

Arvio Egyptin armeijan keskiviikkoisessa hyökkäyksessä kuolleiden ihmisten määrästä vaihtelee suuresti lähteestä riippuen. Joidenkin lähteiden mukaan 150 ihmistä kuoli, toisten mukaan jopa 2 200, kun armeija hajotti syrjäytetyn presidentin Mohammed Mursin tukijoiden protestileirit Kairossa, kertoo toimittaja Aleksi Kalliomäki.

Yö kaikkialla Egyptissä oli rauhallinen, ja rauhalliseksi Kalliomäki ennustaa myös torstaita.

– Armeija painotti keskiviikkona ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista, että tällä kertaa se aikoo valvoa kieltoa hyvin kovakätisesti. Yleensä ulkonaliikkumiskielto ei ole merkinnyt lopulta mitään, mutta tässä tilanteessa armeijan uhkaus näyttää toimineen.

Kalliomäki arvelee, että torstaina vedetään henkeä, mutta perjantaina – arabimaailman vapaapäivänä – voi olla odotettavissa lisää liikehdintää kaduilla.

Lisää ministerieroja?

Egyptin väliaikainen varapresidentti Mohamed ElBaradei jätti keskiviikkona eronpyyntönsä vastalauseena armeijan väkivallalla. Kalliomäki pitää mahdollisena, että eroja tulee torstaina lisää.

– ElBaradei on yksi uudistusmielisistä vallankumouksielisista, demokraatti, jonka vanavedessä hallituksesta saattaa lähteä muitakin liberaalimpia, armeijan vastaisia jäseniä, Kalliomäki ennakoi.