1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laukaan turmamaneesin suunnittelussa tehtiin virheitä

Onnettomuustutkintakeskus on edennyt Laukaassa helmikuussa tapahtuneen ratsastusmaneesin sortumisen tutkinnassa. Maneesin suunnittelussa ja rakentamisessa on ollut merkittäviä puutteita.

Kotimaan uutiset
Laukaan ratsastuskoulun maneesin romahtanut katto ja rakenteet Laukaalla, 14. helmikuuta 2013.
Laukaan ratsastuskoulun maneesin romahtanut katto ja rakenteet Laukaalla, 14. helmikuuta 2013. Onnettomuustutkintakeskus on kaivanut maneesin kantavat rakenteet esille tutkimuksia varten.Janne Nousiainen / Str / Lehtikuva

Tutkinnan alkuvaiheessa on selvinnyt, että sortuma tapahtui hallin pääkannattajina olleiden teräskehien pettämisen vuoksi. Lumikuorma katolla oli selvästi pienempi, kuin mitä kelvollisen katon tulisi kestää.

Tutkinnassa on selvitetty teräskehien suunnittelun ja hitsaustyön onnistumista sekä materiaalien asianmukaisuutta.

Rakenteiden suunnittelussa oli mukana kaksi suunnittelijaa, joiden kesken syntyi väärinkäsitys kuormanlaskennassa. Virhe johti alimitoitukseen, eli rakenne oli merkittävästi normeissa vaadittua heikompi.

Rakenteiden hitsausliitoksissa oli puutteita. Rakenteen jatkuvaa sortumista ei ollut estetty eli teräskehän pettäminen johti aina seuraavan kehän pettämiseen. Rungon useat kriittiset liitokset ja pitkät kehävälit mahdollistivat nopean sortuman.

Rakennus oli toteutettu puutteellisilla suunnitelmilla ja osin jopa ilman suunnitelmia. Rakennus ja rakenteet oli toteutettu ilman yksityiskohtaisia suunnitelmia. Rakenteissa käytetyt materiaalit olivat kuitenkin suunnitelmien mukaisia, toisin sanoen materiaalien lujuusluokat vastasivat suunnitelmissa ja materiaalitiedoissa esitettyjä.

Tapahtumapaikalla tehtyjen havaintojen ja paikalla olleiden kertoman perusteella sortuma todennäköisesti alkoi ratsukoiden käyttämän sisäänkäynnin läheltä teräskehän niin sanotun olka- tai kainaloliitoksen petettyä.

Tutkijaryhmän mukaan mainitut ongelmat viestivät siitä, että rakennusprosessissa kokonaisuudessaan on ollut merkittäviä puutteita.

Tutkintaryhmä jatkaa tapauksen analysointia ja tutkintaselostuksen laatimista. Selostus valmistuu kuluvan vuoden lopussa.