Anna Eriksson: Omasta asemasta taistelu antaa veemäisen tyypin kuvan

Suosikkiartisti Anna Eriksson palaa tauolta kokoelmalevyllään Annan vuodet. Albumi on läpileikkaus artistin uralta, mutta tälle levylle Eriksson on suosikkikappaleiden lisäksi halunnut valita paljon liveäänityksiä hyvistä konserteista ja hänelle itselleen tärkeistä esiintymisistä. Eriksson puhui levystään ja kuulumisistaan Ylen aamu-tv:ssä.

Kotimaa
Anna Eriksson
Laulaja Anna Eriksson jatkaa musiikkimaailman arvojen kyseenalaistamista. Erikssonin mukaan raha on yhä liian suuressa roolissa siinä, kuka pääsee esiin.

Vuosi sitten huhtikuussa suomalainen musiikkimaailma kohahti. Joku oli kritisoinut Aamulehdessä kovin sanoin suomalaista musiikkibisnestä. Pyyhkeitä saivat myös levy-yhtiöt ja musiikkikilpailut. Osa musiikkikentän vaikuttajia oli riemuissaan, osa raivoissaan. Tuo joku oli Anna Eriksson, ja nyt hän oli joutunut kovaan ristituleen.

- Olen itse nähnyt, miltä tuntuu tehdä yli 20 keikkaa kuukaudessa ja lähteä Länsi-Suomesta keikkabussilla Kemiin. Jos kritisoin sitä, minulla on oikeus tehdä se ja sanoa siitä, Anna Eriksson sanoo nyt.

Tänään Erikssonilla menee hyvin. Kaikkia naruja kädessään pitävä artisti on taistellut tiensä siihen pisteeseen, että saa päättää itse musiikistaan. Eriksson sekä sanoittaa että säveltää omat kappaleensa.

- Pidän tärkeänä sitä, että olen nähnyt tällä alalla kaikkea. Osaan antaa sille kaikelle arvon sen vuoksi, mitä kaikkea nyt saan tehdä.

Pelkkä musiikki ei riitä

Suomi on artistille pieni maa. Siinä missä kansainvälisesti muusikko saa keskittyä säveltämiseen ja laulamiseen ja manageri hoitaa loput, Suomessa näin ei ole. Musiikin ohella artistin pitää brändätä itseään myös sosiaalisessa mediassa ja mielellään myös miettiä musiikkiin liittyvää visuaalista puolta.

- Olen vanhan liiton naisia, tykkään tehdä asioita hyvin, ja siinä menee aikaa. Se että asiat kuulostaa ja näyttää hyvältä, sitä ei voida tehdä nopeasti. Sen ajan repimisessä saa taistella.

Olen vanhan liiton naisia, tykkään tehdä asioita hyvin, ja siinä menee aikaa.

Anna Eriksson

Kysymykseen siitä, annetaanko kokeneen artistin helpommin tehdä asioita rauhassa Eriksson vastaa tiukasti.

- Se aikaa pitää ottaa. Kukaan ei sitä anna! Suomessa esiintyvä ihminen säveltää ja laulaa ja samalla joutuu taistelemaan omasta asemastaan. Se ei ole niin yksinkertaista ja siitä saa helposti veemäisen tyypin kuvan.

Tulevaisuuden suunnitelmiaan Eriksson ei avaa kuin ammatillisilta haaveiltaan. Kymmenen vuoden haaveissa olisi säveltää elokuvamusiikkia.

- Minua kiinnostaa kuva ja kaikki muu sellainen, mitä musiikkiin voi liittää. Tässä voisi vielä tehdä vaikka mitä.