Jyväskyläläinen Kairossa: "Tilanne muuttuu pelottavammaksi"

Egyptissä käynnissä oleva jyväskyläläisjohtoinen koulutuksen kehittämisprojekti keskeytetään ja työntekijät kutsutaan kotiin. Kairossa oleva Pasi Reinikainen matkustaa Suomeen tänään torstaina.

Kotimaa
Syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajat pakenevat eri suuntiin, kun väkijoukon keskelle on ammuttu savupanos ja mahdollisesti kyynelkaasua.
Mohammed Saber / EPA

Jyväskylän ammattikorkeakoulun luotsaama koulutusprojekti pistetään jäihin Egyptin kiihtyneiden levottomuuksien takia.

Projektin johtaja Heikki Lyytinen kertoo, että projektin keskeyttämisestä on sovittu alustavasti viime yönä käydyissä keskusteluissa.

- Muodollista päätöstä tästä ei käytännössä ole tehty, koska päätöksen tekevät sopijaosapuolet eli Jyväskylän kaupunki ja Kairossa sijaitseva EU:n projektitoimisto. Viime yönä on kuitenkin oltu yhteydessä Saksaan, Egyptiin ja Suomeen ja keskeytys ainakin poikkeustilan ajaksi on realiteetti, Lyytinen toteaa.

Ammuskelua ja pommi-iskujen pelkoa

Kairossa olevan projektin työntekijän Pasi Reinikaisen mukaan tilanne on kiristynyt uhkaavasti.

- Työpaikkani edustalla oli aamulla ammuttu ihminen, eikä sinne ollut mitään menemistä. Tilanne on vaikuttanut jo pitkään siltä, että pommia viritellään, ja nyt se sitten laukesi. Ikävä kyllä ihmisillä ei ole täällä kovin hyvä olla tällä hetkellä, Reinikainen kuvailee.

Kairossa on voimassa ulkonaliikkumiskielto.

- Itse asun rauhallisessa lähiössä, mutta eilen täälläkin kuului laukausten ääniä.

Reinikainen kertoo olevansa jo tottunut rauhattomuuteen, eikä hän ole peloissaan.

Työpaikkani edustalla oli aamulla ammuttu ihminen, eikä sinne ollut mitään menemistä.

Pasi Reinikainen

- Tilanne muuttuu pelottavaksi, mikäli muslimiveljeskunta aloittaa niin sanotun asymmetrisen sodankäynnin. Eli kun heidät pakotetaan pois kadulta, he todennäköisesti menevät maan alle ja jatkavat vastarintaansa pommi-iskuin ja muilla keinoilla. Toivottavasti näin ei käy, mutta se on looginen jatkumo tilanteelle, Reinikainen pohtii.

Pasi Reinikainen aloittaa kotimatkan tänään torstaina. Lento Suomeen lähtee iltapäivällä, mutta sitä ennen on vielä suunniteltava reitti lentokentälle. Osa lentokentälle johtavista pääteistä on suljettu.