Antti Ruuskasen managerin evästys finaaliin: Katsokoon Rockyn 20. kerran

Antti Ruuskasen valmentaja Aki Parviainen ja manageri Jarmo Hirvonen eivät aio tällä kertaa kehitellä ylimääräisiä "källejä" Ruuskasen raivon herättämiseksi ennen Moskovan MM-finaalia.

urheilu
Antti Ruuskanen saapuu Helsinki-Vantaan lentokentälle Lontoon olympialaisista 2012.
Arkistokuva: Yle / Petri Vironen

Hirvonen ja Parviainen tapaavat järjestämään suojatilleen ylimääräistä sydämen sykettä, jotta kiltti mies saa finaalissa kropastaan kaiken irti.

Lontoon olympialaisiin Parviaisen ja Hirvosen oli määrä saapua karsinnan jälkeen. Kaksikko ilmoitti tektiviestillä suojatilleen "ettei tuollaista rääpimistä tulle sinne asti katsomaan". Ruuskanen otti olympiapronssia.

- Nyt ei keksitä mitään. Katsokoon Rockyn 20. kerran hotellilla, Hirvonen tuumi torstaiaamun karsinnan jälkeen.

Parviainen ja Hirvonen matkustivat Moskovaan keskiviikon vastaisena yönä junalla. Keskiviikon ohjelmassa oli kolmen tunnin turistibussikierros kisakaupungissa.

"Ei ikinä ensimmäisellä"

Torstain aamukarsinnassa Antti Ruuskanen varmisti finaalipaikkansa toisella, 81,36 kantaneella heitolla. Ensimmäinen kiskaisu töpsahti 80,02:een. Ruuskasen valmentaja Aki Parviainen ja manageri Jarmo Hirvonen seurasivat karsintaa stadionin katsomossa.

- Jännitettiin kovasti. Ensimmäinen oli jo hyvä varmisteluheitto ja toiseen laitettiin hieman lisää tehoja. Lauantaihin on hyvä lähteä, Hirvonen aprikoi.

- Karsinta on aina pahin paikka sekä urheilijalle että valmentajalle. Finaaliin voi lähteä rentoutuneena heittämään pitkää heittoa, Parviaista aikoinaan valmentanut Hirvonen tuumi.

Savonlinnan Tanhuvaaran urheiluopistossa lehtorina työskentevä Hirvonen antoi silti palautetta Pielaveden Sampoa edustavalle Ruuskaselle.

- Ensimmäisen heiton jälkeen otti pattiin, kun ei ikinä voi Antti päästää meitä jännityksestä ensimmäisellä. Nyt sentään toisella, ettei ihan viimeiseen jättänyt.

"En ole miehestä kuullutkaan"

Karsinnan tasoa Hirvonen piti yllättävänkin kovana.

- Arvelin, että aamukarsinnasta pääsisi 79-metrisellä finaaliin.

82,50 metrin karsintarajan ylitti vain kolme miestä - Tero Pitkämäki (84,39), Andreas Thordkildsen (83,05) ja Egyptin ennätyksen 83,62 heittänyt I Abdelrahman al Sayed

- En ole koskaan miehestä kuullutkaan, Jarmo Hirvonen arvioi.