1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Anna Politkovskajan murhasta epäiltyä ammuttiin

Džabrail Mahmudov haavoittui vakavasti, mutta pystyy jatkamaan osallistumistaan oikeudenkäyntiin, sanoo hänen asianajajansa.

Ulkomaat

Venäläisen toimittajan Anna Politkovskajan murhasta epäiltyä miestä on ammuttu Moskovassa. Džabrail Mahmudovia ammuttiin keskiviikkoiltana kadulla Moskovan keskustassa.

Oikeudenkäynnistä huolimatta Mahmudov oli vapaa liikkumaan Moskovassa, joskaan ei poistumaan sieltä.

Mahmudovin asianajajaa Murad Musajev kirjoittaa Facebook-sivullaan, että lääkärien mukaan Mahmudovilla oli uskomaton onni: oli vain millimetreistä kiinni, ettei hänen reitensä lävistänyt luoti repinyt elintärkeää suurta verisuonta.

Mahmudov on leikattu, ja hänen tilansa on jo sallinut hänen kuulemisensa, kertoo poliisi.

Syyttäjä keskeyttäisi oikeudenkäynnin

Politkovskajan murhaoikeudenkäynnin syyttäjä on pyytänyt, että Mahmudovin tapauksen käsittely keskeytetään mutta neljän muun syytetyn oikeudenkäynti jatkuu. Heidän joukossaan on Mahmudovin kaksi veljeä ja setä. Kaikki viisi ovat kiistäneet murhasyytteet.

Kuudes epäilty teki viime vuonna sopimuksen viranomaisten kanssa ja ryhtyi todistajaksi. Hänet tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen.

Musajev vastustaa päämiehensä erilliskohtelua, koska pelkää sen vaarantavan tuomioistuimen päätöksen oikeudenmukaisuuden. Mahmudov kykenee palaamaan oikeuden eteen jo ensi viikolla, sanoi Musajev uutistoimisto RIA-Novostille.

Džabrail Mahmudov ja kaksi muuta epäiltyä vapautettiin vuonna 2009 pidetyssä oikeudenkäynnissä. Korkein oikeus kuitenkin kumosi tuomion ja määräsi asian uuteen käsittelyyn.

Venäjän johdon suorapuheisena kriitikkona tunnettu Anna Politkovskaja ammuttiin kotitalonsa porraskäytävässä vuonna 2006. Syyttäjä epäilee, että varsinainen ampuja oli Džabrail Mahmudovin veli Rustam. Murhan syy on jäänyt epäselväksi, eivätkä viranomaiset ole myöskään nimenneet sen suunnittelijaa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi