1. yle.fi
  2. Uutiset

Uuni sanoo leipomisessa viimeisen sanan

Perinnetilan pirtissä iso leivinuuni lämmitetään huolella leivontapäivää varten valmiiksi. Jopa neljäkymmentä ruislimppua yhdellä kertaa paistavan leivinuunin lämmittäminenkin on taitolaji.

Kotimaan uutiset
Vaalassa Lamminahon perinnetilalla on leivinuuni, jossa voi paistaa yhtä aikaa jopa nelisenkymmentä limppua.
Kaisu Jansson / Yle

Vaalalaisen Lamminahon perinnetilan (siirryt toiseen palveluun) emäntä Jaana Tähtinen kertoo, että ennen leivontapäivää uuni lämmitellään useana päivänä etukäteen.

- Pitkin kesää sitä on lämmitetty ja leivontapäivän viikolla käytetään kunnon tuletkin uunissa. Leivontapäivän aamuna kello neljä aloitetaan uunin lämmitys, ja leipomusten paistaminen sitten kun uuni antaa luvan.

Leivontapäivän aikataulukin on suunniteltu, mutta leipiä paistetaan sitten kun uuni antaa luvan.

Jaana Tähtinen

Pohjalämpöä on leivinuunissa pidetty parin viikon ajan.

Tähtinen sanoo, että vaikka leipurilla perustaito onkin hallussa, niin uuni on se, joka sanoo viimeisen sanan.

- Leivontapäivää on suunniteltu huolella, mutta sitä tehdään mitä uuni antaa. Aikataulukin on suunniteltu, mutta leipiä paistetaan sitten kun uuni antaa luvan.

Perinnetilalla leivotaan perinteisesti

Lamminahon perinnetilalla on reilun vuosikymmenen aikana järjestetty vuosittain perinteinen leivontapäivä. Tähtinen kertoo, että taloon on mukava saada kunnolla eloa ainakin kerran vuodessa.

- On hyvä saada suuri, toimiva leivinuuni oikeaan käyttöön, ja kulkee perinneleipomisen taito sukupolvelta toiselle.

Vaalan Lamminahon perinnetilan pihapiiri.
Kaisu Jansson / Yle

Leivontapäivänä tehdään ainakin erilaisia leipiä, karjalanpiirakoita ja pullaa.

- Ihmisillä on into leipoa myös itse, mutta jos talossa ei ole leivinuunia, on esimerkiksi rieskan paistaminen hankalaa sähköuunissa. Voi toki käyttää mukailtuja ohjeita, mutta perinteiset ohjeet saattavat painua unholaan, Tähtinen pohtii.

Perinteinen kahvipulla on emännän itsensä bravuuri.

- Voipulla onnistuu aina, hän naurahtaa.

- Leetan letittämisen olen opetellut kantapään kautta, vaikka viime vuonna olinkin leivontapäivänä kokeneempien opissa.

Lue seuraavaksi