Laaja paritusrinki jäi kiinni Suomen ja Viron poliisien yhteistyöllä

Pirkanmaan käräjäoikeus saa käsiteltäväkseen hyvin organisoidun seksirikollisuuden vyyhdin. Virolaisnaisille oli laadittu työvuorot prostituutioon.

Kotimaa
Keskusrikospoliisin tiedotustilaisuus Tampereella
Jan Hynnä / Yle

Keskusrikospoliisi on selvittänyt laajaa paritustoimintaa eri puolilla Suomea. Kahden suomalaisen miehen epäillään vuokranneen kymmeniä asuntoja vironvenäläisten naisten käyttöön prostituutiota varten. Kolmen virolaisnaisen epäillään puolestaan järjestäneen naisia seksityöhön kotimaastaan.

- Tutkimme myös, löytyisikö ryhmän taustalta mahdollista kattojärjestöä, mutta merkkejä esimerkiksi mafiasta ei saatu, Keskusrikospoliisin rikoskomisario Paavo Tuominen sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa Tampereella.

Tutkintaa on tehty Tampereella, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Turussa, Joensuussa, Kuopiossa, Seinäjoella sekä Varkaudessa. Suomessa tutkinnan yhteydessä on ollut vangittuna kuusi ihmistä, joista kaksi on edelleen vangittuna. Yksi vangituista otettiin kiinni Virossa.

KRP lähetti kesäkuun lopulla ensimmäisen osan selvittämistään rikoksista syyteharkintaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee kokonaisuutta ensi viikolla.

Työvuorolistoja ja internetmarkkinointia

Epäillyt ovat vuonna 1953 syntynyt varsinaissuomalainen mies ja vuonna 1965 syntynyt keskisuomalainen mies.

Lisäksi kolmen vironvenäläisen naisen epäillään järjestäneen Suomeen vironvenäläisiä naisia seksityöhön ja organisoineen heidän työtänsä laatimalla mm. työvuorolistoja. Naiset ovat syntyneet vuosina 1984, 1974 ja 1963.

Seksipalveluja markkinoitiin internetissä muun muassa Espanjasta käsin toimivalla sivustolla.

Poliisi ei ole saanut näyttöä ihmiskaupasta.

- Tutkimme tarkkaan, olisiko joitakin henkilöitä pakotettu tulemaan tänne tai löytyisikö alle 18-vuotiaita, mutta toistaiseksi sellaisia piirteitä ei ole tullut esille, Tuominen sanoi.

Asiakkaita paritusringin prostituoiduilla on ollut tuhansia. Poliisi on kuulustellut muutamia asiakkaita. Ketään asiakasta ei ainakaan vielä ole syytetty rikoksesta.

Asuntoja vuokrattiin naisille tammikuusta 2011 maaliskuuhun 2013. Suomalaismiehet saivat 33:sta asunnosta kustakin vuokraa noin sata euroa päivässä.

Tutkitun juttukokonaisuuden rikoshyöty on yli 300 000 euroa.

Keskusrikospoliisi perusti tutkintaa varten yhteisen ryhmän Viron poliisin kanssa. Tutkinnassa on käytetty myös salaisia pakkokeinoja, kuten telekuuntelua.