1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hovinsaari, Kotka

Hovinsaari odottaa löytymistään

Kotkan Hovinsaari on siistiytynyt viime vuosikymmenten aikana, vaikka alueen vanha maine kummittelee edelleen. Kaupungin suunnitelmissa on tehdä Hovinsaarta entistä houkuttelevammaksi.

Hovinsaari, Kotka
Kerrostaloja Kotkan Hovinsaarella.
Jaakko Mäntymaa / Yle

Daniscon sokeritehtaan kupeesta aina Hietasen satama-alueelle ulottuva Kotkan Hovinsaaren asuinalue näyttää olevan lähes täydellisellä paikalla: Kaupungin keskusta on lyhyen kävelymatkan päässä, juna- sekä bussiyhteydet ovat kunnossa ja meri kimmeltää ympärillä.

Maalaisjärki sanoo, että Hovinsaaren tulisi kuulua kaupungin halutuimpiin asuinalueisiin. Paikkaan on kuitenkin tarttunut ongelma-alueen leima, joka ei ota lähteäkseen.

Hovinsaari-seuran puheenjohtaja Pirkko Leskinen huomauttaa, että Hovinsaari on siistiytynyt huomattavasti viime vuosikymmenien aikana. Leskinen muistaa edelleen tuttavien varoittelut "kamalasta paikasta", kun hän 80-luvulla muutti alueelle.

Leskisen mielestä paha maine ei ole pitkään aikaan vastannut todellisuutta. Silti hän törmää epäluuloihin edelleen. Leskinen kertoo lähistöllä hiljattain aloittaneesta yrittäjästä, jota oli varoitettu paikasta.

- Että "kuin sä uskallat sinne mennä. Joku aamu, kun tulet töihin niin siellä on ikkunat rikottu." Olin suorastaan tyrmistynyt, Leskinen huokaa.

Kyseinen yrittäjä on Leskisen mukaan tehnyt töitä Hovinsaarella puolisen vuotta ilman minkäänlaista häiriötä.

"Katseet kääntyvät tänne"

Kotkan kaupunkisuunnittelutoimistossa katseita on myös käännetty Hovinsaaren suuntaan. Valkamakadun ja Kotkantien kulmaan on kaavoitettu kuusi kerrostaloa, joista ensimmäisen rakennustyöt voivat alkaa jo ensi vuonna.

Tämä on todennäköisesti vasta alkua, sillä kaupungilla on suunnitelmia koko rantakaistaleelle. Konkreettisin ajatus on uuden kevyen liikenteen väylän rakentaminen Kotkansaarelta Hovinsaaren kaakkoiskärkeen. Silta kulkisi Vellamon vierestä Kauppakadun kohdalta Vasikkasaareen Hietasen satama-alueelle.

- Hovinsaaresta voidaan tulla suoraan torille, ja siihen lahden ympärille syntyy erittäin houkutteleva rantakävelyreitti, visioi kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.

Mutkia on kuitenkin matkassa: Sataman teollisuusalueen läpi kulkevalle reitille kyllä löytyy tilaa, mutta alueella on tehtävä uudelleenjärjestelyjä. Suurimpana hidasteena on kuitenkin rahan puute.

- Tällaisen sillan kustannukset... Näinä aikoina sitä joudutaan varmasti lykkäämään useilla vuosilla tulevaisuuteen, Hannonen myöntää.

Pirkko Leskinen on suunnitelmista innoissaan, vaikka siltaa ei lähivuonna toteutetakaan.

- Hovinsaaren tulevaisuus näyttää valoisalta. Mussalo ja lähialueet on rakennettu, tämä on seuraava lähinnä keskustaa oleva alue. Katseet kyllä kääntyvät tänne, Leskinen uskoo.

Lue seuraavaksi