Kutsunnoissa hylättävien aktivoinneista hyviä kokemuksia Oulussa

Palveluksesta vapautetaan Suomessa yhä suurempi joukko vuosittain, jo lähes 6000 miestä ikäluokasta. Monille ongelmaksi muodostuu korkea painoindeksi ja vielä useammille huono yleiskunto.

kuntoliikunta
Liikkumattomuus ja ylipainoon liittyvät ongelmat ovat kasvava syy kutsunnoissa hylkäämiseen.
Liikkumattomuus ja ylipainoon liittyvät ongelmat ovat kasvava syy kutsunnoissa hylkäämiseen.Grafiikka: Laura Merikalla / Yle

Oulussa kaupungin liikuntatoimi poimii kutsunnoista huonokuntoiset ja tarjoaa heille kuntokuureja.

- Miehestä mittaa ja Mopo-hankkeen myötä vuodesta 2009 lukien meiltä lähtee inttiin 10 prosenttia enemmän kuin aloittaessa.

- Olemme onnistuneet, sillä muualla Suomessa vapautettujen määrä kasvaa, uimaopettaja Tuija Pohjola iloitsee.

Oulu on tarjonnut myös teini-ikäisille maksutonta Actionliikuntaa kesällä puistoissa ja uimarannoilla.

Perinteiset koululiikuntamuodot eivät kutsuntaikään kasvavia nykyisin juuri kiinnosta. Tuija Pohjolan mielestä on seurattava nuorisokulttuuria ja sieltä nousevia liikuntamuotoja.

- Skeittaus, frisbee-golf, kiipeily, kuntosali ja vesiliikunnan eri muodot, Tuija Pohjola luettelee suosikkilajeja.

Joka neljäs karsiutuu kutsunnoissa

Vuonna 2005 kutsunnoissa karsiutui yksi viidestä, nyt lähes yksi neljästä nuoresta. Suurin syy ovat mielenterveysongelmat. Kasvava ilmiö ovat ylipaino ja vähäinen liikunta.

Kutsuntaupseeri Keijo Kallunki Pohjois-Suomen sotilasläänin esikunnasta arvioi, että suurin osa Pohjois-Pohjanmaan kutsuntaikäisistä on riittävän hyväkuntoisia.

Kuntoiluun kannattaa panostaa pitkäjänteisesti, sillä kutsuntojen ja palvelukseen astumisen väli on puolitoista vuotta, hän muistuttaa.

- Käskeä ei voi, mutta kehottaa! Kroppa, päässä palikat ja siviiliasiat kuntoon, silloin on helppo pärjätä vähintään sen 165 vuorokautta.

Vuonna 1995 syntyneiden kutsunnat alkavat Pohjois-Pohjanmaalla perjantaina Utajärveltä ja päättyvät joulukuun puolivälissä. Esimerkiksi Oulussa kutsunnat alkavat syyskuussa ja jatkuvat lokakuulle.

Kutsuntoihin osallistuu maakunnassa edellisvuosien tapaan noin 3100 nuorta.

Juttun korjattu kello 15.33 kutsuntojen päättyminen marraskuun puolivälin sijaan joulukuun puoliväliin ja Oulun kutsuntojen päättyminen syyskuun sijaan lokakuuksi.