Graffititaiteilijat: Kulttuuriamme mustamaalataan turhaan

Luvallisilla graffitiseinillä epäillään vaanivan värvääjiä, jotka houkuttelevat nuoria mukaan laittomaan toimintaan. Alan taitelijoiden mukaan väitteet ovat perättömiä ja jopa vaarallisia.

Kotimaa
graffiti, paita
Hende Niemisen paita julistaa graffitien tulleen jäädäkseen.Yle/Vera Zotow

Itse en näiden vuosien aikana ole tavannut yhtäkään värvääjää

Hende Nieminen

Graffitikulttuurin pimeästä puolesta nousi kohu, kun Helsingin rakennusviraston virkamies epäili, että laillisten graffitiseinien rakentaminen on lisännyt laitonta töhrimistä. Myös Helsingin poliisi ehti pohtimaan, että luvallisesta maalailusta saatetaan ajautua laittomiin puuhiin.

Nurkan takana ei vaani värvääjä

Julkisuudessa epäiltiin myös, että graffitiseinillä todenteolla värvätään nuoria mukaan laittomaan toimintaan. Se loukkasi, mutta myös nauratti alan aktiiveja eniten, kertoo hiphop-kulttuurille omistautuneen yhdistyksen Funk on ry:n perustajajäsen Hende Nieminen.

- Mitään totuuspohjaahan väitteelle ei ole. Itse en näiden vuosien aikana ole tavannut yhtäkään värvääjää, en tunne yhtään sellaista enkä ole itsekään sitä tehnyt. Värväämisestä on tullut ihan vitsi sisäpiireissä.

Virkamiesten ja poliisin puheilla on merkitystä siihen, miten yhteiskunta suhtautuu graffiteihin. Puheet laittomuuksiin yllyttämisestä tuntuvat harkitsemattomilta, sanoo Jouni Väänänen, hänkin Funk on-yhdistyksen perustajajäsen.

- Värväys-termissä on se fiilis, kuin tässä nyt tehtäisiin huumekauppaa tai vastaavaa. Tästä keskustelusta tulee lasten ja nuorten vanhemmille tosi huono fiilis, ja sen sijaan, että tämä nähtäisiin hyvänä ja positiivisena juttuna, aletaan pelätä.

Takavuosien graffiti-sodasta pitäisi oppia

Luvalliset seinät ovat hyvä juttu, koska uusi sukupolvi tottuu maalaamaan niille.

Jouni Väänänen

Vuosina 1998-2008 Helsingin graffitikulttuuria varjosti Stop töhryille-hanke, joka käytännössä sulki koko kaupungin maalaajilta. Moni laittomia maalauksia tehnyt sai ns. nollatoleranssin aikana Suomen mittapuulla todella kovia oikeustuomioita - ja moni kärsii tuolloin langetetuista sakkorangaistuksista ja vankilatuomioista vieläkin. Sittemmin Helsinki on myöntänyt, että kampanja oli radikaali ja kallis.

Funk on-yhdistyksen yksi päätehtävistä on estää lähimenneisyyden tapahtumien toistuminen nykynuorille. Aktiivit eivät näe selvää yhteyttä luvallisten seinien ja laittomien töhryjen välillä samaan tapaan, kuin virkamiehet ja poliisi.

- Vaikka kaupungissa olisi miljoona kilometriä luvallista seinää, aina löytyy niitä, jotka eivät pääse tai eivät halua, tai jostain muusta syystä tekevät luvattomia retkiä muualla. Ei se ole mitenkään leimallisesti graffitikulttuurin piirre, vaan laittomuuksia tekeviä löytyy kaikista alakulttuureista, pohtii Nieminen.

Luvalliset seinät ovat keino, jolla nuori graffitisukupolvi kasvaa sallivampaan ilmapiiriin, Väänänen perustelee.

- Luvalliset seinät ovat hyvä juttu, koska uusi sukupolvi tottuu maalaamaan niille.

Ei uhka, vaan voimauttava mahdollisuus

Me voimme tehdä nuorisotyötä, mutta eri välineillä.

Hende Nieminen

Graffitit voivat olla nuorelle hyvä harrastus siinä, missä mikä tahansa muukin. Nuoria kannustetaankin taiteen pariin laillisin keinoin, vakuuttaa Nieminen.

- Meidän värväystoiminta tapahtuu kouluissa, lastentarhoissa, sairaaloissa ja nuorisotapahtumissa. Ja meille jopa maksetaan siitä! Tilaajat ovat nuorisotyön toimijoita, jotka ovat tajunneet, että me voimme tehdä sitä samaa työtä, mutta eri välineillä.

Funk on ry. järjestää kursseja kaikille graffiteista kiinnostuneille. Yhdistys on opettanut jo tuhansille nuorille maalaamisen saloja. Kaikki eivät lämpene sählylle tai viulunsoitolle, Nieminen muistuttaa.

- Jokainen muistaa, kuinka koulussa tai tilanteessa jossa ei halua ole, alkaa väkisinkin piirtämään ympyröitä vihkon kanteen. Kun sitä jalostetaan eteenpäin, pystyy piirtämällä tai kirjoittamalla tuomaan sisimmästään esille sellaista, jota ei pysty kenellekään kertomaan.