1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaa-ajan asunnot

Virkistysalue häätää kesäasukkaita Lohjanjärveltä

Lohjan Paloniemen saarten kesäasukkaat joutuvat väistymään virkistysalueen tieltä. Saaret on kaavoitettu uuteen käyttöön kuusi vuotta sitten. Silloinen Lohjan kaupunginhallitus halusi lisätä vapaassa käytössä olevia rantoja sekä vähentää järven kuormitusta.

vapaa-ajan asunnot
Salme Ahlström ja Esa Österberg sekä Miro-koira viettävät viimeisiä päiviä Sitoonsaaressa.
Salme Ahlström ja Esa Österberg sekä Miro-koira viettävät viimeisiä päiviä Sitoonsaaressa.

Lähtö harmittaa kesäasukkaita, jotka pelkäävät saarten päätyvän satunnaisten kävijöiden kaatopaikoiksi.

- Kun käyn sienessä, niin minulla on aina roskapussi mukana ja ikävä kyllä se on aina täynnä kun tulen takaisin. Sieniä ei ole, mutta tyhjiä tölkkejä ja vessapaperia on. Jos tänne joku rantautuu niin ei ne sitten kuitenkaan vie niitä roskia mennessään, vantaalainen Salme Ahlström harmittelee.

Viereinen Kaurasaari on tyhjennetty kesäasukkaista jo aikaisemmin, mutta saari on jäänyt mökkiläisten mielestä heitteille.

- Kyllä kai siellä joskus kävi telttailijoita, mutta ei viime vuosina enää ja olen kuullut, että se on nykyään tosi kurjassa kunnossa. Pelkään, että jos kaupunki ei saa Sitoonsaareenkaan edes ulkohuussia rakennettua niin saari likaantuu, Esa Österberg uumoilee.

Kesäasukkaiden on sen sijaan purettava mökkinsä ja siivottava jälkensä omalla kustannuksellaan. Eniten pariskunta jää kaipaamaan järvimaisemaa sekä Sitoonsaaren mökkiyhteisöä lauluiltoineen ja rapujuhlineen.

- Tämä järvi on joka päivä erilainen, joskus se on ihan tyyni ja toisinaan hurjan myrskyinen. Kyllä se on minun sielunmaisemani, lapsuudestaan saakka kesänsä saaressa viettänyt Salme Ahlström huokaa.

Lue seuraavaksi