Hyppää sisältöön

Professori Jaakko Hämeen-Anttilalle tarjottiin pysyvää virkaa Princetonin yliopistosta – päätti jäädä Suomeen

Hämeen-Anttilan työhuone olisi ollut Albert Einsteinin huoneen alapuolella. Ratkaisu olisi hänen mukaansa ollut helppo, jos "se kaikki olisi ollut Euroopassa".

Jaakko Hämeen-Anttila. Kuva: Yle

Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila teki toukokuussa tutkijan elämänsä vaikeimman ratkaisun. Hän sanoi ei yhdysvaltalaiselle Princetonin huippuyliopistolle, joka tarjosi hänelle elinikäistä virkaa arabian klassisen kirjallisuuden professorina.

Princetonin yliopisto otti viime vuoden marraskuussa yhteyttä professori Hämeen-Anttilaan ja halusi asettaa hänet ehdolle pysyvään professorin virkaan. Hämeen-Anttila antoi suostumuksensa.

Amerikkalaiseen tapaan asiat etenivät ripeästi. Jo joulukuussa virantäyttötoimikunta haastatteli hänet ja tammikuussa Hämeen-Anttila matkusti Princetoniin. Siellä haastattelut jatkuivat ja Hämeen-Anttila piti koe-luennot professoreille ja opiskelijoille.

- Princetonin kampus on miellyttävä, tutkijayhteisö hieno ja virka kuin minulle suunniteltu. Työhuoneeni olisi ollut Albert Einsteinin huoneen alapuolella, kuvailee Hämeen-Anttila.

- Jospa se kaikki olisi ollut Euroopassa, ratkaisu olisi ollut helppo.

Vuonna 1746 perustettu Princetonin yliopisto sijaitsee itärannikolla New Jerseyn osavaltiossa. Se on yksi Yhdysvaltain rikkaimmista opinahjoista ja tasoltaan maailman huippua.

Ratkaisu toukokuussa

Kun virantäyttötoimikunta asetti Hämeen-Anttilan ykkössijalle, hän joutui ilmoittamaan koko kevään kypsyneen kantansa. Hän ilmoitti, ettei asiaa pidä viedä Princetonin rehtorin pöydälle. Ratkaisu piti tehdä ripeästi, sillä virka olisi pitänyt ottaa vastaan jo syyskuun alussa.

- Vetosin useisiin seikkoihin. Käytännössä olisin joutunut kahden kodin asukkaaksi, vaikka puolisoni olisi mukaan aika ajoin päässytkin. Pysyvä muutto Yhdysvaltoihin merkitsisi käytännössä sitä, että suhteet Suomeen vähenisivät nopeasti.

- Työ Yhdysvalloissa  on äärimmäisen kokonaisvaltaista, viranhoito täyttää kaiken ajan.

Helsingin yliopistossa Hämeen-Anttila toimii arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorina. Tärkeintä on tieteellisten artikkeleiden kirjoittaminen, toisena käännöstyöt ja muu oma kirjallinen tuotanto. Tänä syksynä Hämeen-Anttilalta ilmestyy kirja huumeiden kulttuurihistoriasta.

Hämeen-Anttilan aikaa vie myös kaksivuotinen projekti Italiaan, jossa hän arvioi viisihenkisessä ryhmässä lähes kolmensadan tutkijan pätevyyttä hakea islamilaisuuden ja Lähi-idän tutkimuksen professuurien virkoja.

Princeton ei luovuttanut

Hämeen-Anttila kertoo, että Princetonin yliopisto yritti vielä taivutella häntä suostumaan virkaan.

Hän ei tarkemmin halua arvioida, kuinka harvinaista kieltäytyminen tällaisesta tarjouksesta Yhdysvalloissa on, mutta Suomen tutkijapiireissä ratkaisu on poikkeuksellinen.

.
.