Lappilaiset menevät armeijaan, Keski-Suomessa jaetaan vapautuksia

Kutsunnat alkoivat tänään torstaina. Väliaikaisesti tai pysyvästi asepalveluksesta vapautettujen määrissä on maakuntien välillä dramaattisia eroja, käy ilmi Puolustusvoimien tilastoista.

Kotimaa
Keski-Suomessa eniten vapautuksia. Kutsunnat 2012, prosenttia ikäluokasta.
Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiikka, Lähde: Puolustusvoimat.

Useat keskisuomalaiset nuoret ovat liian lihavia armeijaan. Viime vuoden kutsunnoissa Puolustusvoimat jakoi maakunnassa väliaikaisia tai pysyviä vapautuksia useammalle kuin joka viidennelle. Suurimmat syyt vapautuksiin olivat ylipainossa ja mielenterveysongelmissa.

Puolustusvoimien tilastoista selviää, että maakuntien välillä on huomattavia eroja siinä, miten moni nuori päätyy palvelukseen ja kuinka moni vapautetaan palveluksesta.

Lapissa vapautettuja on ollut viime vuosina alle kymmenen prosenttia ikäluokasta. Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla vapautusluvut ovat vaihdelleet voimakkaasti eri ikäluokkien välillä kuitenkin niin, että vapautettuja on vuodesta 2009 lähtien ollut näissä maakunnissa pääsääntöisesti enemmän kuin keskimäärin Suomessa. Vuonna 2009 Keski-Suomi pääsi keskiarvolukemiin.

Syy on osittain tietoisissa valinnoissa.

– Me käytämme Keski-Suomessa karkeaa seulaa. Meiltä lähtee vähemmän poikia palvelukseen. Näyttäisi siltä, että he pysyvät hyvin varusmiesaikanaan palveluksessa eivätkä keskeytä sitä terveydellisistä syistä, sanoo Puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimiston päällikkö Janne Oksanen.

Oksasen mukaan viime vuonna ylipainoisina kutsuntoihin tulleista moni treenaa kuntoaan vuoden tai kahden aikana ja on valmis suorittamaan palveluksen myöhemmin. Keski-Suomen aluetoimiston tavoitteena on pitää kiinni nuorista mahdollisimman pitkään.

Oksanen haluaa korostaa, että asepalveluksen valintakriteerit ovat samat koko maassa.

Tilastojen mukaan suurin osa väliaikaisesti asepalveluksesta vapautetuista ei suorita palvelusta koskaan. Vapautetuista vain neljännes pääsee myöhemmin palvelukseen.

Palvelukseen tai c- ja e-luokkaan ikäluokasta määrätyt 2005–2012.
E-luokka tarkoittaa, että varusmiespalvelus siirtyy terveyssyistä. C-luokka tarkoittaa, että nuori on vapautettu palveluksesta terveydellisistä syistä. Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiikka, Lähde: Puolustusvoimat.

"Luotamme lääkäreihin"

Vanhan huhun mukaan armeijasta voi saada vapautuksen näyttelemällä epävakaata kutsunnoissa. Osastoupseeri osastoupseeri Timo Miettinen maavoimien esikunnasta sanoo luottavansa lääkäreihin ja siihen, että kukin nuori mies saa oikeudenmukaisen kohtelun kutsunnoissa.

Hänen mukaansa kutsuntalääkäreitä koulutetaan jatkuvasti, jotta nuorten miesten terveydentilan tulkinnoissa ei syntyisi eroja, jotka johtaisivat erilaisiin vapautus- ja palveluspäätöksiin.

Jotta asepalvelu sujuisi mahdollisimman hyvin, Puolustusvoimat pyrkii toteuttamaan mahdollisimman hyvin nuorten toiveet. Yleensä jomman kumman toisesta toiveesta saa läpi: nuori voi vaikuttaa joko palveluspaikkaan tai palvelusajankohtaan.

Hyvin moni tänään torstaina kutsunnoissa piipahtanut nuori mies toivoi pääsevänsä asepalvelukseen mahdollisimman nopeasti. Vuoden 2014 saapumiserät ovat kuitenkin pääosin jo täynnä. Miehiä sijoitetaan vuoden 2015 saapumiseriin.

Puolustusvoimat helpottaa palvelukseen astumista julkaisemalla lähitulevaisuudessa kolmiulotteisen kasarmin. Siinä omaiset ja tulevat alokkaat voivat katsoa etukäteen, miltä kasarmin majoitustilat, yleinen ampumarata tai harjoitusalueet näyttävät.

Viime vuoden kutsunnoissa noin 450 miestä jätti tulematta paikalle. Kun pääesikunnan Timo Miettinen viimeksi tarkisti asian, tilastoista löytyi viisi Suomessa asuvaa miestä, jotka eivät olleet 29 ikävuoteen mennessä kertaakaan tulleet kutsuntoihin. Kun henkilö täyttää 30, armeija ja poliisi lopettavat etsinnät.

Kutsunnoissa vapautettujen diagnoosit 2012.
Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiikka, Lähde: Puolustusvoimat.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus