Hyppää sisältöön

Kommentti: Talvivaara toipuu sydänkohtauksesta

Talvivaaran toipuminen on vielä vaiheessa. Joka tapauksessa elämäntaparemontti on edessä.

Kuva: Mikko Maliniemi / Aviation Studio / Suomen Luonto

Talvivaaran kaivosyhtiötä voi verrata sydänkohtauspotilaaseen. Jos vertauskuva sallitaan, malmin kaivuu on kuin potilaan jalat. Ne sätkyttävät nyt ennätysvauhtia. Myös pää, metallitehdas, toimii alkukangertelujen jälkeen.

Sen sijaan toiminnan sydän, bioliuotus, on osoittanut oireita jo vuosia. Niitti kohtaukselle tuli viime kesänä liikavetenä. Kohtauksen seurauksena potilas laski alleen, eikä jälkiä ole vielä saatu siivottua. Bioliuotuskasojen toiminta hyytyi niin, että keväällä niistä irtoava neste oli likimain jäätyä. Lämpötila laski kuuteen asteeseen, kun sen pitäisi olla kymmeniä asteita.

Alkuvuonna kasoista sai nikkeliä irti jotenkuten, mutta katastrofi oli lähellä huhti-kesäkuun aikana. Tuotanto romahti ja samaan aikaan nikkelin hinta sukelsi.

Yhdistelmä toi liikevaihtoa vain surkeat 13 miljoonaa euroa, josta 10 prosenttia oli vielä vakuutuskorvauksia. Tulos on erittäin heikko tasearvoltaan yli tuhannen kolmensadan miljoonan euron yritykselle.

Runsaasti rahaa ja energiaa vaatinut vesienhallinnan kuntoon saattaminen ei olekaan enää yhtiön tärkein tehtävä. Nyt sen on keskityttävä saamaan vanhat liuotuskasat taas henkiin, jotta se itse pysyisi hengissä. Sen varmistamisen jälkeen voi alusenkin siivota.

Uusi kasa kaiken muuttaa voi

Liuotusta on tehostettu lähes valmiilla uudella kasalla, mutta entisten kasojen elvyttäminen on osoittautunut ennakoitua työläämmäksi. Yhtiö luopui kesäkuussa ennustamasta koko vuoden tuotantoa, eikä antanut ennustetta nytkään.

Toimitusjohtaja Pekka Perän mukaan vanhat liuotuskasat on saatava ensin toimintaan, ehdottomasti ennen talven tuloa. Kunnollinen käynnistyminen on viivästynyt muun muassa siksi, ettei kasoissa olevalle liikavedelle ole löytynyt kaivosalueelta tilaa. Nyt on, ja Perä uskoo, että kasat saadaan tuottamaan jossain vaiheessa syksyn aikana.

Lääkkeeksi rahanpuutteeseen yhtiö on on aloittanut 100 miljoonan euron kustannus-, säästö- ja tehostamistoimet. Ensi viikon lopulla julkistettava uusi organisaatio ja tehostamisohjelma koskettavat jollain tavoin noin puolta yhtiön työntekijöistä.

Vaikka säästöohjelma onnistuisi, nikkelin hinnan epävarmuus jää. Siihen ei yhtiön mukaan ole lähiaikoina odotettavissa merkittävää parantumista. Potilaan parantuminen on siis edelleen epävarmaa. Mutta kaikille osapuolille lienee viimeistään tässä vaiheessa tullut selväksi, että elämäntapoja on muutettava.