Yhdysvaltain armeija yrittää uusin keinoin kitkeä seksuaalirikoksia

Nykykäytäntöjen arvostelijoiden mukaan kaikki seksuaalirikosten uhrit eivät uskalla nostaa epäkohtia esille, koska pelkäävät sen sulkevan ovia heidän sotilasurallaan.

Ulkomaat

Pentagon on esitellyt uusia tapoja, joilla Yhdysvaltain asevoimissa aiotaan päästä eroon seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja -häirinnästä. Puolustusministeri Chuck Hagelin esittelemissä uudistuksissa muun muassa lisätään uhrien oikeuksia lakiapuun kaikissa seksuaalirikoksen käsittelyvaiheissa. Jatkossa seksuaalirikokset on myös tarkoitus tutkia perusteellisemmin ja asianomistajat saavat kertoa kokemuksistaan avoimemmin oikeuskäsittelyn yhteydessä.

- Kaikki toimet lisäävät uhrien oikeuksia, suojaa ja oikeusapua sekä varmistavat, että seksuaalirikokset tutkitaan ja käsitellään läpikotaisesti sekä ammattimaisesti, Hagel vakuuttaa.

Valkoisen talon mukaan toimenpiteet ovat toivottavia, mutta vasta askel oikeaan suuntaan rikoksten vähentämiseksi Yhdysvaltain sotavoimissa.

Kaikki USA:n kongressiedustajat eivät kuitenkaan suhtaudu uudistuksiin yhtä innokkaasti, kuin maan sotilashallinto. Demokraattiedustaja Jackie Speierin mukaan muutokset ovat ainoastaan kosmeettisia. Spierin mukaan seksuaalirikokset tulisi käsitellä kokonaan erillään armeijan komentoketjusta.

- Nämä toimenpiteet eivät ole uusia menettelytapoja. Tarvitsemme todellisia muutoksia, emme ainoastaan keinoja, jotka ovat toimimattomista kaikkein parhaita. Minuun ei tee vaikutusta sotilashallinnon hidas edistyminen tässä asiassa, Speier totesi.

Sotilashallinto ja osa kongressiedustajista ovat erimielisiä siitä, tulisiko seksuaalirikosten käsittely erottaa kokonaan armeijan komentoketjusta. Yhdysvaltain asevoimien nykyjärjestelmässä yksikön komentaja päättää, meneekö tapaus syytteeseen vai ei. Komentaja voi myös valita valamiehistön jäsenet sotatuomioistuimen käsittelyyn sekä halutessaan kumota tai muuttaa itse tuomiota.

Järjestelmän arvostelijoiden mukaan komentoketjun takia kaikki seksuaalirikosten uhrit eivät halua nostaa epäkohtia esille, koska pelkäävät sen vaikuttavan heidän uramahdollisuuksiinsa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset