Puola vähentää sotilaidensa määrää kansainvälisissä tehtävissä

Maa keskittyy jatkossa enemmän omien rajojensa ja Nato-liittolaistensa puolustamiseen.

Ulkomaat

Puola uudistaa asevoimiaan ja kutsuu samalla kotiin ison osan sotilaistaan, jotka ovat tällä hetkellä kansainvälisissä tehtävissä. Asiasta ilmoitti maan presidentti Bronislaw Komorowski.

– Emme epäröi hylätä vuonna 2007 voimaan astunutta toimintasuunnitelmaa, joka oli turhan kunnianhimoinen ja harkitsematon. Puolalaisten sotilaiden jatkuva lähettäminen toiselle puolelle maapalloa on tullut tiensä päähän, Komorowski totesi pääkaupungissa Varsovassa järjestetyssä sotilasparaatissa.

Presidentin mukaan politiikan muutokseen on johtanut erityisesti 41 puolalaisen sotilaan menehtyminen Nato-johtoisessa Afganistanin ISAF-operaatiossa.

Puola aikoo kuitenkin edelleen osallistua muun muassa YK:n, Naton ja EU:n johtamiin rauhanturvaoperaatioihin sekä humanitaarisiin hankkeisiin.

– (Jatkossa) Haluamme käyttää mahdollisimman paljon varoja Puolan asevoimien uudistamiseen sekä oman alueemme ja Nato-liittolaistemme puolustamiseen, Komorowski selventää.

Afganistanissa on edelleen 1 600 puolalaissotilasta. Muiden Afganistanissa toimivien maiden tavoin Puola on ilmoittanut vetävänsä joukkonsa pois maasta vuonna 2014. Irakissa Puolalla oli enimmillään 2 500 sotilasta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset