1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalannahkakeitoksilla saa oudon äidin maineen

Jenni Haukion erikoinen harrastus sai lahtelaisen taideterapeutin hihkumaan. Olemme molemmat outoja, Katri Kokko tuulettaa.

kulttuuri
kalannahasta tehty patsas
Tapani Ripatti / Yle

Lahtelainen taideterapeutti Katri Kokko kalastaa Päijänteestä ruokapöytään kalaa, mutta ei heitä nahkoja roskiin. Järvestä nousee ahventa, kuhaa ja haukea ja kalat päätyvät fileroinnin jälkeen Kokon käsityöpajaan.

– Harrastelijana minä parkitsen kalat niin, että suomut jää näkyviin. Ammattilaiset parkitsevat sillä tavalla, että suomutkin lähtevät. Perusnahka on vahvaa ja siitä voi ommella mitä vain. Kukkaroita ja käsilaukkuja, Kokko kertoo.

Harrastus sai alkunsa, kun perheen tytär sai kalaverkon lahjaksi. Kokko on aina ollut kiinnostunut kierrätysmateriaaleista ja kallion päällä fileroidessa syntyi ajatus.

Lahden satamassa Kokolla on näyttely, joka esittelee Kokon tekemmiä kalannahka- ja nikamakoristeita. Suurin osa töistä on tehty pajuparkituksella.

– Parkituksia on monenlaista. Meidän pihassamme kasvaa pajuja, joten siksi valitsin tämän. Keväällä pajut leikataan ja kuoret otetaan talteen ja kuivataan. Niistä keitetään liemi isoon kattilaan ja sitä keitetään pari tuntia. Liemi otetaan talteen ja keitetään taas. Olen kokeillut myös kananmunalla parkitusta, mutta se ajatus unohdettiin. Se haisi niin pahalta, Kokko naurahtaa.

Kokko on taiteillut nikamista koruja ja koristeita. Näyttelyssä on esillä lasipulloja, jotka on päällystetty nahalla.

– Niitä ei ole parkittu. Hauki on fileroitu, putsattu ja huuhdeltu. Se on laitettu suoraan pullon päälle, sillä kalassa itsessään on liimaa.

Jenni Haukiokin on outo

Kokko on saanut harrastuksen myötä naapuruston lapsien keskuudessa "oudon äidin" maineen. Outo Kokko tekee outoja juttuja.

Kokko bongasi taannoin lehdestä artikkelin, jossa presidentin rouva Jenni Haukio kertoi myös parkittavansa kalaa. Kokko tuuletti kotonaan, kuinka presidentinkin rouva on outo. Hän kirjoitti kirjeen Haukiolle ja kertoi tarinoita parkituksesta omassa perheessään.

Jenni kiitti kirjeestä ja kirjoitti, että olemme molemmat "outoja".

Katri Kokko

– Kuukausi kului ja tyttäreni soitti töihin. "Äiti, äiti, olet saanut Haukiolta kirjeen", tytät huusi. Jenni kiitti kirjeestä ja kirjoitti, että olemme molemmat "outoja". Hän kertoi jatkavansa parkitusta ja toivotti koko perheelle hyvää kesää.

Kokko ei aio hankkia itselleen ammattia kalannahoista. Luut ja nahat pysyvät hyppysissä, mutta kala on suosikki myös ruokapöydässä.

– Perheeni valittaa, että meillä syödään liiankin usein kalaa.

Lue seuraavaksi