1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Paholaisen asianajaja" kuoli - puolusti oikeudessa niin terroristia kuin natsiakin

Ranskalainen asianajaja Jacques Vergès toimi muun muassa Klaus Barbien ja Shakaalin puolustusasianajajana ja kutsui punakhmerijohtaja Pol Potia ystäväkseen.

Ulkomaat
Jacques Verges
Jacques Verges Tripolissa 29. toukokuuta 2011.Mohamed Messara / EPA

Paholaisen asianajajana tunnettu ranskalainen lakimies Jacques Vergès on kuollut. 88-vuotias Vergès kuoli Pariisissa torstaina sydänkohtaukseen.

Hän tuli tunnetuksi ristiriitaisena hahmona, jonka asiakkaina oli useita räikeistä rikoksista syytettyjä ihmisiä. Vergès puolusti oikeudessa muun muassa Ranskan natsimiehityksen aikaisista rikoksista tuomittua Klaus Barbieta, terrorismista tuomittua Ilich Ramírez Sánchezia eli Shakaalia ja Jugoslavian hajoamissotien aikana tehdyistä sotarikoksista ja kansanmurhasta syytettyä Slobodan Miloševićia.

Yhdysvaltain miehitettyä Irakin Vergès sanoi olevansa valmis puolustamaan syrjäytettyä presidenttiä Saddam Husseinia oikeudessa. Saksalaisen Spiegel-lehden haastattelussa Vergès puolestaan tokaisi, että olisi voinut puolustaa oikeudessa jopa natsijohtaja Adolf Hitleriä.

Thaimaassa syntynyt Vergès oli nuoruudessaan kommunisti. 50-luvulla hän ryhtyi puolustamaan algerialaisten terrori-iskuja siirtomaaisäntäänsä Ranskaa vastaan. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi muun muassa Kambodzhan kansanmurhaan syyllistyneen punakhmerijohtaja Pol Potin ystävänä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi