Koe uusi yle.fi

Koululaisten omat kännykät halutaan avuksi opetukseen – "Kuitenkin haluavat koko ajan räplätä niitä"

Koululaisten omilla kännyköillä on tulevaisuudessa yhä suurempi rooli opetuksessa. Kuopiossa on kehitetty sähköinen oppimisympäristö, jossa kaikki oppimateriaali on luettavissa ja muokattavissa myös älypuhelimella. Kouluissa oppilaiden omien puhelimien hyödyntäminen ottaa kuitenkin vasta ensiaskeleitaan.

Kotimaa
Opiskelijalla puhelin pöydällä oppitunnin aikana.
Toni Pitkänen / Yle

Oppilaiden omien puhelimien hyödyntämien opetuksessa on Suomessa vielä vähäistä. Opetushallituksen ylitarkastajan mielestä yleistyvillä älypuhelimilla olisi käyttömahdollisuuksia, joita ei hyödynnetä.

- Melkein kaikilla alkaa olla välineet omasta takaa. On haaskausta panna oppilaiden kännykät reppuun opetuksen ajaksi, ylitarkastaja Kimmo Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan älypuhelimia voi käyttää jossain määrin tiedonhakuun, mutta varsinkin paikkatietoa hyödyntävään oppimiseen. Hän kertoo liikuntatunnista, jossa oppilaat innostuivat tutkailemaan omia suunnistusreittejään kännykän paikannusominaisuuden avulla, eivätkä tahtoneet lähteä tunnilta lainkaan.

Kun oppilaat kuitenkin haluavat koko ajan räplätä kännyköitä, niin sama olisi käyttää niitä opetukseen.

Jukka Sormunen

Lisäksi kouluissa on muun muassa kuvattu kiinnostavia luontokohteita tai koulumatkan vaaranpaikkoja liikenteessä, ja tämän jälkeen siirretty ne karttasovellukseen tietoineen.

Koskinen pitää älypuhelimen valtteina laitteen helppoa liikuteltavuutta ja oppilaiden valmiiksi hyviä käyttötaitoja. Sama laite antaa mahdollisuuden valokuvaukseen, videointiin, netin käyttöön ja paikannukseen. Myös yleistyneet QR-koodit tarjoavat työkaluja oppimiseen.

Muokattava oppikirja mahtuu kännykän kuorien väliin

Kuopiolainen Mobie Oy on kehittänyt sähköistä oppimisympäristöä, johon saataisiin kaikki opetuksessa tarvittava materiaali kirjoineen päivineen. Ajatuksena on, että materiaali olisi luettavissa ja muokattavissa kaikilla laitteilla – myös älypuhelimilla. Alkuvuodesta aloitettuun Mobie OnEdu -kehityshankkeeseen on liittynyt toistaiseksi 50 oppilaitosta eri puolilta Suomea.

- Tuotekehitystä on ohjannut ajatus "bring your own device" (tuo oma laitteesi). Toki koulu voi hankkia laitteet, mutta älypuhelin tai tabletti personoituu helposti, sanoo kehitystyössä mukana ollut Jukka Sormunen.

Yksi este omien älypuhelimien käytölle opiskelussa on sovellusten yhteensopivuus. Esimerkiksi OnEdua on testattu lähes kuudenkymmenen eri päätelaitteen kanssa.

Kaikki sähköinen oppimismateriaali keskustele kaikkien laitteiden kanssa. Sormusen mukaan kaikkiin laitteisiin sopivaa materiaalia tarvitaan lisää lähivuosina muun muassa senkin vuoksi, että oppilaitosten on valmistauduttava ensimmäisiin sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.

"Siirryttävä kiellosta hyödyntämiseen"

Monissa kouluissa oppilaiden kännykänkäyttöä on rajoitettu ja laitteet pantu laukkuihin tai kaappeihin tuntien ajaksi. Jukka Sormusen mielestä koulujen pitäisi vähitellen siirtyä puhelimien kieltämisestä niiden hyödyntämiseen.

- Kun oppilaat kuitenkin haluavat koko ajan räplätä kännyköitä, niin sama olisi käyttää niitä opetukseen.

Opetushallituksen ylitarkastaja Kimmo Koskinen puolestaan ehdottaa, että oppilaat pitäisi saada mukaan suunnittelemaan mobiilisovellusten käyttöä opetuksessa. Hänen mukaansa mobiilisovelluksia alkaa olla koulukäyttöön jo olemassa, ja niiden hyödyntäminen vaatii opettajilta lähinnä mielikuvitusta.

- Ne eivät korvaa tietokoneita eivätkä välttämättä tablettejakaan, mutta ne tuovat uuden ulottuvuuden opetukseen.