Graffititaiteilija Banksyn maalaama seinä irrotetaan ja myydään

Brittiläisen graffititaiteilija Banksyn taideteokset eivät enää ole alakulttuuria. Näin voi päätellä ainakin siitä, että taiteilijan töitä on alettu kauppaamaan eteenpäin suurilla summilla.

kulttuuri
Banksyn seinämaalaus.
Flower Girl -maalaus ja seinä alkuperäisellä paikallaan.Reuters

Maailmankuulun graffititaiteilija Banksyn vuonna 2008 bensa-aseman tiiliseinään maalaama taideteos Flower Girl (Kukkaistyttö) aiotaan huutokaupata joulukuussa 2013. Noin kuuden neliömetrin kokoinen seinämaalaus myydään irrottamalla seinä kokonaisuudessaan myyntiin. Seinän arvioitu myyntihinta on noin 100 000 - 220 000 euron välillä. Hinta-arvio voi tosin olla reilusti alakanttiin, sillä Banksyn edellinen työ S_lave Labour (Orjatyövoima)_ myytiin yli 800 000 euron hintaan.

Yhteiskuntakriittinen ja anonyymi

Banksy on niittänyt viime vuosina mainetta muun muassa sosiaalisessa mediassa. Taiteilija on kuitenkin päättänyt pitäytyä anonyyminä, ja sen uskotaankin olevan yksi osa Banksyn taiteen viehättävyyttä.

Graffititaiteilija maalaa etukäteen varoittamatta erilaisiin julkisiin tiloihin teoksia, joissa on usein läsnä voimakas yhteiskuntakritiikki. Banksya voikin kutsua graffititaiteen uranuurtajaksi, sillä osaksi hänen ansiostaan graffititaide on ensimmäisiä kertoja saanut myös suuren yleisön arvostusta ja suosiota.

Flower Girl tulee myyntiin Beverly Hillsissä 5. joulukuuta.