Dark River Festivalin kotikutoinen tunnelma halutaan säilyttää

Tapahtuma on kasvanut viime vuosina ja lavalle on noussut myös ulkomaisia esiintyjiä. Festivaalin järjestäjät haluavat kuitenkin pitää kiinni tapahtuman kotikutoisuudesta.

kulttuuri
Kiuas takoi Dark River Festivalin lauteilla vuonna 2008.Nea Gustafsson

Kotkassa Laajakoskella ja Honkalan ampumahiihtostadionilla viikonloppuna käynnistyvä Dark River -festivaali viettää tänä vuonna 10-vuotissyntymäpäiviään. Tapahtuman alkuvuosista kattaus on muuttunut paljon: bändejä on tullut lisää ja jopa ulkomailta asti. Festivaalin alullepanija Lauri Eerola kertoo, että ensimmäisinä vuosina artistikavalkadi koostui pääasiassa paikallisista bändeistä.

- Suurin osa bändeistä oli kotkalaisia tai Kotkan lähiseudulta, esimerkiksi Haminasta tulevia. Pikkuhiljaa kyselyt lisääntyivät, saimme yhä enemmän yhteydenottoja bändeiltä muualtakin Suomesta. Sitten bändejä alkoi tulla festareille esimerkiksi Tampereelta ja Oulustakin saakka, kertoo Hauru.

Vähitellen mukaan sujahti myös ulkomaalaisia bändejä. Tänä vuonna lavalle astuu kaksi ruotsalaista kokoonpanoa, Machinae Supremacy ja Deals Death. Kotimaisista mukana on muun muassa Kalma, Turmion Kätilöt ja kotkalaisista vahvistuksista muun muassa Omnium Gatherum ja Kreyskull.

"Festivaalialue on kuin sirkus"

Kotkan kestävän musiikin yhdistys ry:n järjestämä Dark River Festival on tunnettu lämminhenkisenä ja kotikutoisena tapahtumana. Järjestäjät haluavat pitää saman tunnelman mukana jatkossakin.

- Kun vertaa suuriin kaupallisiin festareihin, on meidän meininki edelleen ihan toista. Isoilla festareilla kaikki on telttoja myöten värikoodattu. Meidän porukkamme on tällä viikolla hakenut eri kaupoista eri värisiä pressuja - paikka näyttää ihan sirkusalueelta, nauraa tapahtuman järjestäjätiimiin kuuluva Sami Hauru.

- Juuri näin, rumemmin festarialueemme ulkonäköä voisi kuvailla jopa slummikyläksi, jatkaa Lauri Eerola.

Eerolan mukaan tapahtuma järjestetään edelleen talkoovoimin.

- Mitään kaupallista yritystä ei ole mukana, vaan järjestelyt hoidetaan yhdistyksen ja Laajakosken kyläläisten voimin. Juuri tämän meiningin ansiosta uskon, että tietty kotikutoisuus säilyy, Eerola sanoo.

Tapahtumaa kasvatetaan sen omilla ehdoilla

Eerola korostaa myös, että tapahtumaa kasvatetaan sen omilla ehdoilla ja aina sen mukaan, mitä edellinen vuosi sallii. Myös bändivalikoima halutaan pitää monipuolisena.

- Emme halua kategorioitua vain yhteen genreen. Ei pelkkää hardrockia tai pelkkää deathmetallia, vaan rock- ja hevitarjontaa sopivassa suhteessa, sanoo Sami Hauru.

Tapahtumaa alusta asti järjestäneelle Eerolalle on erityisen hyvin jäänyt mieleen viime vuosi. Silloin Eerola soitti oman bändinsä kanssa lavalla ja keikan päätteeksi kosi tyttöystäväänsä.

- Sitä ei voi koskaan unohtaa. Vuosi 2009 jäi toki mieleen myös, silloin yleisöä oli ensimmäisen kerran vähän runsaammin.

Dark River Festival pauhaa Kotkassa perjantain ja lauantain ajan.