"Länsimaiden Egypti-vaatimuksilla ei merkitystä ilman talouspakotteita"

Egyptissä maan tilannetta seuraava toimittaja pitää huolestuttavana sitä, ettei valtionjohtaja tai uskonnollinen johtaja ole ehdottanut Egyptissä rauhaa.

Egyptin kriisi

YK:n turvaneuvosto on vaatinut, että Egyptin verenvuodatuksen on loputtava. Vaatimukset menevät toistaiseksi kuuroille korville, arvioi Egyptin Kairossa oleva toimittaja Aleksi Kalliomäki.

- Niin kauan kuin taloudellisia pakotteita ei ole, näitä länsimaiden varoituksia ja kehotuksia ei kuunnella, Kalliomäki sanoi Ylen Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa perjantaina.

Esimerkiksi Yhdysvallat antaa vuosittain noin miljardi euroa sotilasapua Egyptin armeijalle. Maa peruutti jo torstaina yhteiset sotaharjoituksensa Egyptin kanssa vastalauseeksi maan toimille.

Kalliomäen mukaan egyptiläiset demokratia-aktivistit ovat pyytäneet Yhdysvaltoja lopettamaan sotilaallisen avun antamisen. He myös toivovat, että Eurooppaa ei antaisi Egyptille lainaa kansainvälisen valuuttarahaston kautta.

Egyptissä varaudutaan mielenosoituksiin ja väkivaltaisuuksiin jälleen perjantaina.

Kalliomäen mukaan myös kristityt ovat saaneet osansa armeijaa ja väliaikaishallitusta vastustavien vihasta viimepäivinä.

- Kristityt ovat perinteisesti hyvin armeijamyönteisiä. Noin 50 kirkkoa tai muuta koptikristittyjen kohdetta on joutunut hyökkäyksen kohteeksi eilen ja toissapäivänä.

- Hirvittävän huolestuttavaa on se, ettei ole vielä yhtään valtionjohtajaa, uskonnollista johtajaa tai muuta merkittävää henkilöä, joka olisi tullut väliin ja ehdottanut jonkinnäköistä rauhaa ja kannustanut ihmisiä rauhaan, Kalliomäki sanoo.

Armeija ei osaa käsitellä mielenosoittajia

Suomessa asuva egyptiläinen lääkäri Ahmed Geneid on seurannut Egyptin tilannetta huolissaan. Hän kertoo yllättyneensä siitä, että Muslimiveljeskunnan kannattajat ja jotkin fundamentalistiryhmät lähtivät käyttämään aseita armeijan joukkoja vastaan.

- Tämä on ehkä ensimmäinen kerta, kun mielenosoittajilla on näin paljon aseita kadulla, Geneid totesi Ajantasan haastattelussa.

Geneidin näkemys on, että osapuolista armeija on käyttänyt enemmän väkivaltaa. Hänen mukaansa Egyptin armeija on koulutettu sotaan ja ampumaan ihmisiä, ei siihen, miten käsitellä mielenosoittajia muulla tavoin.

Geneid pitää sisällissodan mahdollista puhkeamista kaukaisena asiana, joskin sen mahdollisuus on hänen mielestään Egyptissä nyt lähempänä kuin pari kuukautta sitten.