Lontoolainen taiteilija ulkoiluttaa Kolilla kynää ja koiraa

Kuvataiteilija Chrys Allen piirtää Kolilla kaunista viivaa. Niin kaunista, että parhaillaan jännitetään, kuinka lontoolainen sijoittuu kovatasoisen Derwent Art Prize-kilpailun finaalissa. Kolille Allen päätyi vuonna 2005 saatuaan tilaisuuden työskennellä kolme kuukautta taiteilijaresidenssi Kolin Ryynäsessä. Nykyisin Allen ja hänen puolisonsa omistavat Kolilta vanhan talon, jota remontoidaan rakkaudella.

kuvataide
Nainen ja koira puun juurella.
Siru Päivinen / Yle

Nainen, kynä, paperia ja pieni koira ovat olleet tuttu näky Kolin poluilla viime vuosina. Lontoolainen Chrys Allen ja terrieri Skid ovat kulkeneet ahkerasti Kolin polkuja tutustumassa Kansalispuiston maisemaan, sen yksityiskohtiin ja vaihtelevuuteen.

- Ystäväni ja kollegani Tiina Hallakorpi vinkkasi minulle 2000-luvulla mahdollisuudesta hakea Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssiin. Laitoin hakemuksen, ja onnekseni sain vuonna 2005 kolmen kuukauden ajaksi Ryynäsestä tilat käyttööni. Saavuin Kolille ensimmäisen kerran huhtikuussa, ja olen edelleen häikäistynyt siitä kontrastien määrästä, jonka kohtasin, Chrys Allen muistelee.

Chrys Allen on kotoisin englannin maaseudulta, mutta on asunut jo vuosien ajan Lontoossa. Hänen työpaikkojaan ovat muunmuassa the University of Arts in London, sekä Rose Bruford Theatre School. Lisäksi Allen on mukana useissa projekteissa, joten työt kulkevat myös mukana.

- Olen onnellinen, että voin matkustaa näinkin vapaasti. Kolin Ryynäsessä työskentelyn jälkeen olen käynyt Kolilla monta kertaa. Viimein ystäväni tällä innostivat minut hankkimaan oman Koli-kodin, ja olemme nyt vuoden ajan puolisoni kanssa remontoineet mökkiämme asumis- ja työskentelykuntoon, Allen kertoo.

- Matkamme Lontoosta tänne kestää aamun sarastuksesta seuraavan aamun nousuun, mutta emme juurikaan ajattele matkan pituutta. Matkakin voi olla antoisa ja toimii hyvänä siirtymänä Lontoon temposta Kolin tilaan.

Kolin polut kansainvälisessä kilpailussa

- Oikeastaan kaikki mitä tarvitsen, on kengät ja kynä, pala paperia ja Kolin polut. Kun minulla on ne käytössäni, pääsen sinne, missä luovuus alkaa herätä ja kynäni lähtee liikkeelle. Minusta piti alkujaan tulla tutkija tai tiedenainen, mutta päästyäni kuvataidealan oppilaitokseen sain niin paljon kannustusta, että tunsin löytäneeni paikkani. Olen tehnyt kovasti töitä, ja viihdyn kynän kanssa, Allen kertoo.

Allen on myös matkustanut paljon muunmuassa Afrikassa, Intiassa ja Euroopassa. Matkustamisen tarjoaman liike ja maiseman muutos viehättävät häntä.

- Kolin vuodenajat ovat minulle loputon ihmettelyn aihe. On hienoa, kuinka sama paikka voikin olla niin kovin erilainen eri vuorokauden aikoina, eri päivinä, ja eri vuodenaikoina, Chrys Allen pohtii Kolin Ukon suurista ikkunoista maisemaa katsellen.

Chrys Allenin työ 'Koli: Walk in Progress' on valittu The Derwent Art Prize-ehdokkaaksi. Kilpailuun osallistuu noin 4000 piirrostyötä, joista 80 valitaan kilpailusta koottavaan näyttelyyn. Ilokseen Allen on jo saanut tiedon siitä, että hänen työnsä ovat päässeet finaaliin saakka. Lopputulos selviää syyskuun puolivälissä.

- Kilpailutyöni on 10 metriä pitkä ja 27 senttimetriä korkea, se kuvaa Kolin poluilla vaeltelua. Välillä silmä tarkentuu pieniin yksityiskohtiin, kallion rosoon ja muotoon, puron kulkuun, välillä taas katse lepää avarammissa maisemassa. Kolin kontrastisuus viehättää minua suunnattomasti, ja se on muuttanut piirtämistäni enemmän, kuin osasin tänne tullessani arvatakaan, Chrys Allen kertoo.